Dünya çapında tarihi bir ŞABAT tecrübesi

Güney Afrika’dan doğarak tüm dünyaya yayılan Şabat Projesi (Shabbos Project) adında Şabat’ı birlikte tutma hareketi, bu yıl 23-24 Ekim tarihlerinde 60 ülkeden 1 milyondan fazla Yahudi’nin katılımıyla müthiş bir coşku ile gerçekleşti

Selin SEVİNDİREN Dünya
30 Ekim 2015 Cuma

Şabat Projesi ile dünyanın her tarafında laik, dindar, genç, yaşlı Yahudiler 24 saat için normal yaşamlarının dışına çıkarak ve özellikle teknolojiden uzak kalarak Şabat’ın kurallarını yerine getirdi.

 

Dünya çapında 560 şehirde Yahudiler, Şabat için özel hala ekmeği hazırlama, sinagoga gitme, kalabalık yemekler, konferanslar, piknikler, yoga seansları ve eğlenceli oyunlar gibi etkinliklerle, günü festival havasında geçirdiler. Normalde evinde Şabat yemeği hazırlamayan 20-30 yaşlarındaki gençler cemaatlerinin ön ayak olmasıyla evlerinde Şabat daveti verdi. ‘Start-up Shabbat’ adındaki bu inisiyatif ile her genç evinde 8-10 kişi ağırladı. Etkinliğin resmi internet sitesi olan theshabbosproject.org  adresinde Şabat’ın tutulması için gerekli kurallar, her türlü yardımcı ve pratik bilgi ve eğlenceli fikirler paylaşıldı.

DÜNYADAN MİKRO VE MAKRO MANZARALAR

Etkinlikler kapsamında dünyanın en büyük hala ekmeği yapıldı; Brooklyn  New York’tan iki bin kadın, 200 kilo un kullanarak, altı metrelik ekmekleriyle Guiness Rekorlar Kitabına girmeye hak kazandı. Perşembe akşamı Buenos Aires, Miami, Cape Town, Tel Aviv’de birlikte hala yapan kadınların sayısı  binleri buldu, bu esnada dünyanın dört bir tarafıyla video bağlantıları yapıldı.

Bu yıl etkinliğe katılan yeni yerler arasında Hawaii, Malezya, Hindistan ve Türkiye de vardı. Şüphesiz en yoğun katılım İsrail’deydi. Ülkede birbirine zıt ideolojideki gençlik hareketleri (Hatzofim ve Bnei Akiva) on binlerce üyesiyle bir araya gelerek ülke çapında etkinliklere imza attı.

Şabat’tan sonra sosyal medyada yazılar fotoğraflar ve videolar “#keepingittogether – birlikte tutma” hashtag’i ile paylaşıldı. Güney Afrika’nın başkenti Johannesburg’da bin kişi sokakta 500 metrelik bir masada yemek yerken Los Angeles’taki Sokak Şabat yemeğinde üç bin kişi toplandı. Nijerya’da 21 kadın hala ekmeği hazırladı, Angola’da 40 kişi Kiduş okuyarak birlikte yemek yedi. Sao Paulo Brezilya’da normalde otuz kadar kişinin gittiği sinagoga 700 kişi gitti. Panama’da renkli kibrit kampanyasıyla kadınların Şabat mumu yakmaları teşvik edildi. Santiago-Şili’de Şabat sonunda yapılan Avdala konseri ise on binleri çekti. En ilginç olay ise Tanzanya’da Kilimanjaro Dağında, İsrail, İngiltere, ABD ve Kanada’dan 28 macera sever Yahudi’nin İsrail’deki engelli çocuklar yararına çıktıkları sekiz günlük yolculuğun dördüncü gününde kamp kurarak Şabat yemeği yemeleri oldu.

2013’te ortaya çıkan Şabat Projesi fikrinin babası Güney Afrika Başhahamı Warren Goldstein, açıklamasında tek bir Şabat ile insanlar arasındaki tüm bariyerlerin ve farklılıkların kalkabildiğini ispat ettiklerini belirtti. Bugünün birçok Yahudi için takvimde Roş Aşana, Kipur gibi önemli bir gün haline geldiğini dile getirdi.