Polonya´da Yahudi mezarlığına talan

Altın aramak için mezarları kazdılar

Dünya
26 Ekim 2015 Pazartesi

Holokost’un anılması için çalışan bir sivil toplum kuruluşu, Polonya’da yer alan eski bir Yahudi mezarlığının altın arayıcılar tarafından kazıldığını açıkladı.

 

From The Depths Organizasyonunun Direktörü Johnny Daniels, Polonya’da eskiden hareketli bir Yahudi cemaatine sahip, küçük bir kasaba olan Głowaczów'daki Yahudi mezarlığının devamlı olarak kazıldığını belirtti.

Vakıf olarak, mezar kazma olaylarına yabancı olmadıklarını belirten Daniels, kendilerinin çalışma bölgeleri olan Doğu Avrupa'da, bazı şehirlerin valilerinin bile Yahudilerin altınlarıyla gömüldüklerinin gerçek olup olmadığını sorduğunu anlattı.

Głowaczów'dan gelen üçüncü şikayetten sonra bölgeye gidip durumu inceleme kararı alan Daniels ve ekibi, bölgeye vardıklarında durum karşısında adeta şoka girdiklerini dile getirdiler. Mezarların delik deşik edildiğini, mezar taşlarının ters çevrildiğini, hatta bazı mezarların içerisinde küreklerin bırakıldığını belirttiler.

Bu konuya eğileceklerini belirten Daniels, Polonya yasalarında kutsal alanlara zarar vermenin yedi yıla kadar hapis cezası öngördüğünün altını çizdi. Ayrıca, yerel yönetimlerin yetersiz kaldığı yerlerde Polonya hükümetinden destek alacaklarını belirterek, konu hakkındaki kararlılıklarını belirtti.