NBA heyecanı başlıyor

NBA´de 2015-16 sezonu, Atlanta Hawks-Detroit Pistons, Chicago Bulls-Cleveland Cavaliers ve Golden State Warriors-New Orleans Pelicans maçlarıyla başlıyor.

Spor
28 Ekim 2015 Çarşamba

Amerika Basketbol Birliği (BAA) adıyla 1946-47'de başlayan NBA'in yeni sezonunun ilk gününde, milli basketbolcular Ömer Aşık ve Ersan İlyasova sahaya çıkacak.Son iki yılın blok kralı 22 yaşındaki all-star forvet Anthony Davis ile New Orleans Pelicans'ın uzun rotasyonundaki en önemli isim olan Ömer'in, 2015 NBA final serisinde Cleveland Cavaliers'ı 4-2 yenerek 40 yıl sonra NBA'in zirvesine çıkan Golden State Warriors karşısında ilk 5'te sahaya çıkması bekleniyor. 29 yaşındaki pivot, geçen sezon 7,3 sayı ve 9,8 ribaunt ortalamalarıyla oynamıştı.

1947, 1956 ve 1975'ten sonra tarihinin dördüncü şampiyonluğunu elde eden Warriors, 2014-15 sezonunda En Değerli Oyuncu (MVP) Ödülünü kazanan Stephen Curry, Klay Thompson, Andre Iguodala, Draymond Green, Andrew Bogut, Harrison Barnes, Leandro Barbosa, Shaun Livingston, Marreese Speights'ten oluşan kadrosunu korudu. Ligdeki ilk deneyimini yaşadığı geçen yılı şampiyonlukla kapatan başantrenör Steve Kerr'ün sırtındaki sakatlık nedeniyle geçici olarak Luke Walton'ın çalıştıracağı Warriors, bu sezon da ligin en güçlü şampiyonluk adaylarından.

Ligde Türkiye'yi temsil eden bir diğer oyuncu Ersan İlyasova ise yeni takımı Detroit Pistons'ın formasını, ilk kez Atlanta Hawks deplasmanında giyecek. Yedi yıl boyunca oynadığı Milwaukee Bucks'taki son sezonunda maç başına 11,5 sayı ve 4,8 ribaunt üreten 28 yaşındaki Ersan, yeniden yapılanan Pistons'ın, geçen yıl 1993-94 sezonundan bu yana ilk defa Doğu Konferansı'nın lider bitiren Hawks karşısındaki önemli kozlarından biri olacak.

Yeni sezonun açılış günü, NBA'in iki yıldız oyuncusunu da karşı karşıya getirecek. Son yıllarda sakatlıkların peşini bırakmadığı Derrick Rose'un takımı Chicago Bulls, 2015 NBA Finali'ni kaybeden ve dört kez normal sezonun MVP'si seçilen LeBron James'i kadrosunda barındıran Cleveland Cavaliers'ı ağırlayacak.

30 Eylül'deki sezonun ilk antrenmanında sol göz çukurunda kırık oluştuğu için sezon öncesinde bir maçta forma giyebilen 2010-11 sezonu MVP'si Rose, 2012 ve 2013'te yaşadığı sakatlıklar nedeniyle 1,5 yıl ve dokuz aylık süreler boyunca sahalardan uzak kalmıştı. 27 yaşındaki oyun kurucu, son olarak geçen sezon yaşadığı diz sakatlığı yüzünden iki ay forma giyememişti.

TÜRKİYE'DEN DÖRT BASKETBOLCU FORMA GİYECEK

Ligde bu sezon Türkiye'den dört basketbolcu mücadele edecek. İlk gün karşılaşmalarında sahaya çıkacak Ömer Aşık ve Ersan İlyasova haricinde Enes Kanter ve Furkan Aldemir de NBA'de Türkiye'yi temsil edecek. 15 yıllık NBA deneyimi bulunan 36 yaşındaki Hidayet Türkoğlu ise serbest oyuncu olarak gelecek teklifleri bekliyor.

Geçen sezonun ortasında takas olduğu Oklahoma City Thunder ile dört yıllık NBA kariyerinin en yüksek ortalamalarına (18,7 sayı ve 11 ribaunt) ulaşan 23 yaşındaki pivot Enes Kanter, Russell Westbrook ve sağlığına kavuşan Kevin Durant'le beraber yeniden zirveye oynamak isteyen Thunder'a katkı sağlamaya çalışacak.

Geçen sezon, NBA'deki ilk yılını geçirdiği Philadelphia 76ers ile çıktığı 41 maçta 2,3 sayı ve 4,3 ribaunt ortalamaları yakalayan 24 yaşındaki Furkan Aldemir ise genç 76ers kadrosundaki sürelerini arttırmak peşinde.

Türk oyuncuların takımları, bu sezon 15 kez karşı karşıya gelecek. Türk basketbolcuların karşılaşacağı ilk maçta, 14 Kasım'da Enes'in forma giydiği Oklahoma City Thunder ile Furkan'ın takımı Philadelphia 76ers mücadele edecek.