ABD, Filistinlilere yardımı azaltarak Abbas´a mesaj veriyor

ABD Dışişleri Bakanlığının, Filistin Yönetimine yapılan 370 milyon dolarlık yıllık yardımı 290 milyon dolara indirmesi, Filistinli lider Mahmud Abbas´ın, İsrailli sivilleri ve güvenlik güçlerini hedef alan terör saldırılarına yönelik şiddeti körükleyen tutumuna tepki şeklinde yorumlandı.

Dünya
28 Ekim 2015 Çarşamba

2015 yılı yardım bütçesinde yüzde 22'lik kesinti, Filistinli yetkililerin şiddet yanlısı beyanatlarına Kongre'de duyulan tepkiler üzerine geldi.

Geçtiğimiz perşembe, Meclis Dış İlişkiler Komitesi, Filistinlilere İsrail'e yönelik şiddeti teşvik eden mesajlarına son verme çağrısında bulundu. Kabul edilen kararda "Filistinli yetkililerin geçmişte yapılmış anlaşma hükümlerine uymadığı ve İsrail'le barış için üzerine düşenleri yerine getirmek için daha fazla gayret etmesi gerektiği" ifadesi yer alıyor. Buna göre Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve diğer Filistinli liderlerden Filistin halkını şiddete teşvik eden açıklamalara son vererek, İsrail karşıtı ve antisemit söylemlerin önüne geçmeleri isteniyor.

Cumhuriyetçi Parti üyesi Ed Royce'un komite başkanlığını yürüttüğü oturumda Cumhuriyetçi Milletvekili Eliot Engel, "Bu son şiddet dalgası rastgele bir olay değildir. Yıllar boyu Filistinli yetkililerin destek verdiği İsrail karşıtı propagandaların bir ürünüdür" dedi.