Şabat Projesi’nin ardından… Türkiye’de bir ilk

İlk defa 2013 yılında Güney Afrika’da başlatılan, ‘Bir Kalp, Bir Şabat, Bir Kişi’ sloganıyla gerçekleştirilen ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen Şabat Projesi’ne Türkiye ilk kez katıldı

Toplum
28 Ekim 2015 Çarşamba

Hegkom Hahambaşılık Eğitim Komisyonu’nun üstlendiği projeye, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Rav Yeuda Adoni, Rav Naftali Haleva, Rav İsak Peres, Rav İsak Alaluf, Rav David Sevi, Rav Berty Derofe destek verdiler.

Ayrıca Şişli Bet İsrael Sinagogu, İstanbul Şaar Aşamayim Sinagogu, Caddebostan Bet El Sinagogu, Ortaköy Ets Ahayim Sinagogu, Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogu, İzmir Şaar Aşamayim Sinagogu, UÖMO, Minix, Talmud Tora, Alef, GKD, Bar Mitsva Kulübü+Bat Mitsva Kulübü, LİGA’nın (İzmir), Şabat Projesi kapsamında düzenledikleri faaliyetlerle cemaatin büyük bir kısmına ulaşıldı. Maddi destek JAFİ’den gelirken, kitlerin dağıtıma hazırlanması, saatlerce çalışarak yardımcı olan gönüllü hanımların el emekleri ile gerçekleşti.

Tüm cemaatin projeye bir şekilde katılabilmeleri için Şabat mumları yakılması, Kiduş söylenmesi ve cumartesi günü sinagoglardaki etkinliklere katılmaları çağırısı, gazete, e-posta ve sosyal medya aracılığıyla yapıldı. Hegkom’un hazırladığı bin tane Şabat mumları kiti ile Kiduş kiti hazırlanıp UÖMO, Minix, Bar ve Bat-Mitsva kulübü, Talmud Tora, GKD çocuklarına dağıtıldı, ailelere yollanan açıklayıcı e-postalar ile proje tanıtıldı.

Şabat Projesi’nin tüm dünyada yayınlanan tanıtım filmine, kolayca anlaşılabilmesi için Talmud Tora tarafından Türkçe alt yazı eklendi, okulda devamlı olarak elektronik boardlarda bütün hafta gösterildi. Sosyal medyada tüm guruplarda paylaşıldı.

Hegkom’un sürekli güncellediği ve tüm Yahudi önemli gün ve bayramları ile ilgili her türlü detay ve açıklamaların bulunduğu www.sevivon.com’daki Kabalat Şabat ve seder Şabat- Şabat masası düzenini- anlatan, Şabat ve Avdala videoları sosyal medyada çeşitli guruplarda paylaşıldı.

Yahudi kadınlarına özel olarak verilen üç mitsvadan biri, hamurdan hala ayırma- Afraşat Hala Mitsvası broşürü hazırlandı. Kemerburgaz’da çarşamba sabah ve akşam, Caddebostan’da perşembe sabahı, İzmir’de cuma sabahı, toplam 150 kadın bu mitsva’yı yerine getirdi. Kadınlar bu etkinliklerde hazırladıkları hala’yı, Şabat boyunca sofralarında keyifle yediler ve yakınları ile paylaştılar.

UÖMO yuvası ile Minix’te çocuklarla, Şabat anne ve babası olarak temsili Kabalat Şabat yapıldı, Kiduş söylendi. Ekmek yemeden önce ellerin yıkanması ve el yıkama duası-Netilat Yadayim, hala ekmeği ile bizlere ekmeğimizi bağışlayan Tanrı’ya dua edilen Amotsi yapıldı. Bu şekilde çocuklar da ana hatları ile yaşayarak öğrendikleri Şabat düzenini, kendi evlerinde uygulayabildi.

Caddebostan Bet El Sinagogu

Yapılan etkinlikler kapsamında Hisva, GKD ve Talmud Tora’nın ortaklaşa hazırladıkları ve yoğun bir katılımın sağlandığı keyifli bir Şabat geçirildi.

22 Ekim Perşembe günü, kalabalık bir bayan kitlesinin katılımıyla hala ekmeği yapıldı. Etkinlikte bayanlar ekmeğin neden yapıldığı ve nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirildi.

23 Ekim akşamı düzenlenen Şabat yemeğinde 200’den fazla çocuk, anne-baba ve aile büyükleri hep beraber Kiduş duası söyledikten sonra yemeklerini yiyerek, şarkılarla eğlenceli bir Şabat geçirmenin keyfine vardılar.                                      

Proje kapsamında 24 Ekim cumartesi sabahı yapılan Tefila’nın ardından düzenlenen seuda’nın ardından Tora sohbetleri gerçekleşti. Hep beraber Teilim okunması, Minha sonrası düzenlenen Seuda Şlişit ve gitarlar eşliğinde yapılan Avdala duasıyla Şabat’ı uğurlayan yahidler önümüzdeki senelerde de böyle etkinliklerde buluşabilme dileklerinde bulundular.

Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu

Ortaköy Etz Ahayim Sinagogunda Kiduş’un okunması ile başlayan yemek programı, Haham Akaali Naftali Haleva’nın gecenin anlam ve önemine ilişkin konuşmasını yapmak üzere, Sinagog Yönetim Kurulu Başkanı Alber Elvaşvili’yi davet etmesi ile devam etti. Konuşmasında başta değerli katkıları için Zakuto Ailesi olmak üzere, gecenin düzenlenmesinde emeği geçen İzzet ve Berrin Yaeş, Leyla Haleva ve Rakel Meşulam’a teşekkür eden Elvaşvili’nin ardından sözü olan Didem Eraltan, Yahudi olduğunu keşfetmesi ile yeni bir anlam kazanan hayatındaki değişimlere yer veren konuşmasında dinleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Gecenin ilerleyen dakikalarında bir konuşma yapan Luna Bildirici, Haftanın Peraşası Leh Leha’nın anlamına vurgu yaparak gençlere güzel mesajlar verdi. İhtiyarlar Yurdunun hazırladığı lezzetli yemekler, söylenen şarkılarla artan coşku, başta çocuk ve gençler olmak üzere davetlilerin aktif katılımları sayesinde Etz-Ahayim Sinagogu bir kez daha eğlence dolu bir geceye ev sahipliği yaptı. Yemeğin sonunda, Talmud Tora öğretmenlerinden İzzet Barokas’ın sorduğu sorulara verilen yanıtlar ile davetliler bu kez bilgilerini pekiştirme imkânı buldular. Doğru cevabı bulmak adına davetlilerin gösterdiği çaba ise görülmeye değerdi. 

Şabat Projesi, 24 Ekim sabahı Şabat Tefilası ile devam etti. Duaya katılan genç kızlara anlamlı katılımlarından dolayı teşekkür eden Rav Naftali Haleva duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dua sonrası Moşe Pasensya tarafından Tora sohbeti gerçekleşti. Akşamki Seuda Şelişit esnasında ise özellikle gençlerin katılımı ile renklenen Tora sohbetleri, Vesi Cemal ve Cefri Mizrahi’nin haftanın peraşası Leh Leha’nın kendilerinde uyandırdığı hisleri paylaşımları ile renklendi.

Şişli Bet İsrael Sinagogu

Şişli’de Şabat dualarına ek olarak gün boyunca Rav David Sevi ile Tora sohbetleri, Teilim okunması, Seuda Şelişit, Rav David Sevi yönetiminde Maftirim, sonrasında akşam duaları bayram havası içinde gerçekleşti.

Şaar Aşamayim Sinagogu

Şaar Aşamayim’de kadınlar çarşamba sabah ve akşam hala ayırma mitsvasını açıklamalı şekilde yerine getirirken, Şabat günü de Rav İsak Alaluf ile gün boyunca Tora ve yaşamüzerine konuşmalar, Süzet Koenka önderliğinde hanımlarla sohbet yapıldı. Seuda Şelişit ve sonrasında akşam duaları şarkılar eşliğinde yapıldı. 

Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogu

Yeniköy Sinagogu, sabah duaları ve dua sonrası verilen kahvaltıdan sonra,  Talmud Tora çocukları ile velilerine Yahudi etik ve yaşam kurallarını anlatan Pele Yoets’ten bölümler ve Rav İsak Peres ile Haftanın Peraşası, öğleden sonra da Tora sohbetleri yapıldı. Akşamüstü duasını takiben Seuda Şelişit’ten sonra Yahudi kanunları ile ilgili konuşmaları, akşam duası ve Avdala takip etti.

İzmir Şaar Aşamayim Sinagogu

İzmir Şaar Aşamayim, cuma günü kadınlarla hala ayırma mitsvasını anlamı ve açıklamaları ile yerine getirdi. Cuma akşamı düzenlenen Şabat yemeği de neşeli şarkılarla gerçekleşti. Cumartesi günü de Şabat duaları ve seudalara ek olarak Rav Berti Derofe ile Tora sohbetleri yapıldı. Şabat çıkışı Liga gençleri ile Avdala ve şarkılar eşliğinde Melave Malka (Şabat Kraliçe’sini uğurlama öğünü) yapıldı.