“Yahudileri öldürün” tabelası sonunda değişti

İspanya’da 1623 yılından beri adı “Yahudileri Öldürün“ olan kasabanın tabelası, İsrail büyükelçisinin de katıldığı bir törenle değişti.

Dünya
26 Ekim 2015 Pazartesi

1035 yılında İspanya’da artan baskılardan kaçarak, Yahudilerin sığınıp yerleştikleri kasabanın İspanyolca adı  Castrillo Matajudios’dan  (Yahudileri öldürün),  Castrillo Mota de Judios  (Yahudi Tepesi) olarak değiştirildi. 

Geçtiğimiz cuma günü yapılan tabela değişim törenine katılan İsrail’in İspanya Büyükelçisi Daniel Kutner, AP ajansına verdiği söyleşisinde şöyle konuştu: “İspanya’da Yahudilere olanlar her zaman hatırlanmalıdır.  Bu trajik olay tarih boyunca Yahudi kültürünün ortak hafızasında bir travma olarak kalmış, bugün bile etkileri günümüz Yahudi kültüründe hissedilmektedir.” 

İspanya’nın Burgos şehri yakınlarındaki söz konusu kasabanın adının değişmesi, yerel halkın Mayıs 2014’te;19 aleyhte  oya karşın 29 lehte oy ile aldığı karar ile olmuştu. 

Ortaçağ İspanyasında binlerce Yahudi, Engizisyon sonucu “Ya Hıristiyan olursun ya da ölürsün” baskısı ile ülkeyi terk etmiş, içlerinde Osmanlı İmparatorluğu’nun da olduğu başka ülkelere göç etmişti.