“Fransız Yahudileri Marranoslar gibi saklanıyorlar”

Kitapları Best Seller olan Fransız yazar Eliette Abécassis, Yedioth Aharonot gazetesine yazdığı yazıda, Fransız Yahudilerinin birçoğunun anavatanlarından umutlarını kestiklerini ve ülkeyi terk etmeyi düşündüklerini belirtti.

Dünya
22 Ekim 2015 Perşembe

Abécassis şöyle yazdı: “Yahudiler 2000 yıl boyunca Fransız kültürüne katkıda bulundular, ancak günümüzde dur durak bilmeyen antisemitizm, Yahudilerin ülkeyi terk etmesine neden olacak. Gidecekler, kültürlerini de gittikleri ülkeye götürecekler. 

Son Kitabım Aliyah (Göç)’da başkahramanım Esther Vidal yıllardır tüm Fransız Yahudilerini rahatsız eden konuyu sorguluyor; gitmek mi kalmak mı?... Yaşadığı ikilemi neredeyse tüm günlük hayatına yansıtan Vidal, bu psikoloji içinde çocuklarına da  asla geniş toplumda kimliğini belli etmeme öğüdünü veriyor.

İşte bugün yaşadığımız Fransa bu halde. 500 yıl evvelki İspanya’daki Marranolar gibi saklanıyoruz.”

 Fransız Başbakanı Manuel Walls’ın Fransa Yahudiler giderse Fransa olmaz sözlerinin cemaatleri rahatlattığını dile getiren yazar, ancak gittikçe daha antisemit olan bir toplumda  7/24 koruma altında yaşamanın da sonsuza kadar süremeyeceğini belirtiyor.

Marranolar, 500 yıl evvel Ortaçağ İspanya’sında Engizisyon’un ölüm ya da Hıristiyan ol politikası sonucu, görünüşte Hıristiyanlığa geçen ancak gizli olarak Yahudi geleneklerini sürdüren topluma İspanyolların verdiği  addır.