İran’da Hitler tabloları

Tahran’da bir galeri geleceğin Nazi diktatörü olacak Adolf Hitler’in genç yaşındayken yaptığı suluboya iki tablosunu sergiliyor.

Nelly BAROKAS Kültür
21 Ekim 2015 Çarşamba

Tahran’daki bir galeride sergilenen Adolf Hitler’e ait iki tablo, Nazi diktatörün halen ressam olmayı düşlediği gençlik dönemlerine ait.

Tahran’da  Dafineh adlı sanat galerisinde açılan sergide İranlı ve yabancı olmak üzere birçok  sanatçının mimari ve kentsel temalı 25 eseri yer aldı. Hitler’in eserlerinin Viyana’da yaşadığı 1900 ile 1910 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor.

Hitler, Üçüncü Reich’ın yükselişinin ardından çökmesine, Avrupa’nın birçok kentinin yıkılmasına, tarihin en büyük soykırımı Holokost’un gerçekleşmesine sebep olan siyasi kariyeri öncesinde, ünlü bir ressam olmayı umut ediyordu.

Zaman zaman açık artırmalarda satışa çıkarılan Hitler’in tabloları, ileride tarihin en ünlü zalimi olacak kişi tarafından yapıldığı için yüksek fiyatlara alıcı buluyor. Sanat eleştirmenlerine göre Hitler’in tablolarının bazıları teknik bir beceri içerse de sanatsal açıdan göze çarpan hiçbir özellikleri yok.

Tahran’daki sergide ‘eski diktatör’ olarak tanıtılan Hitler’in tablolarından başka, Fransız Eugene Flandin, Rus Sergei Kolesnikov, İspanyol Garcia Rodriguez ve  İranlı Mehdi Taeb, Esmail Ashtiani, Yervand Nahapetian, Houshang Seyhoun ve Mohammad Reza Atashzad gibi sanatçıların eserleri yer almakta.