Derbi zamanı geldi, çattı…

Haftanın futbol olayı Türk Milli Takımı’nın EURO 2016 zaferiydi hiç kuşkusuz… Artık gözler yeniden Spor Toto Süper Lig’de…

Roza SABA MORHAYİM Spor
21 Ekim 2015 Çarşamba

Geçtiğimiz haftalarda yine bu köşede Türkiye’nin gruptan çıkma şanslarını değerlendirmiştik. Türkiye’nin önündeki Çek Cumhuriyeti ve İzlanda maçlarından mutlak galibiyet alması önemliydi. Gruptaki en yakın rakibi Hollanda ile aralarında play-off hesapları yapıyorken, alınan sonuçların ardından Türkiye birden kendini EURO 2016’ya direkt giderken buldu.

Play-off’lara katılabilmek adına grubu üçüncü sırada bitirebilmek önemliydi. Turnuvaya doğrudan katılabilmek için başka hesaplar vardı; Türkiye en iyi dört grup üçüncülüğü elde etmeliydi.

Türk Milli Takımı, Çek Cumhuriyeti’ni deplasmanda 2-0’lık skorla yenerek ilk sınavını başarıyla verdi. Gruptaki en yakını Hollanda da rakibi Kazakistan karşısında galip gelince, tüm gözler grupta oynanacak son maçlara çevrildi. Gruptaki son maçını Çek Cumhuriyeti karşısında oynayan Hollanda, ikinci yarıyı on kişi tamamlayan rakibine 3-2’lik şok skorla yenilirken Türk Milli Takım, Selçuk İnan’ın 89. dakikada attığı frikik golü ile İzlanda’yı 1-0’lık skorla yenerek grubu üçüncü sırada bitirmeyi başardı. Diğer taraftan A grubunda Kazakistan, Letonya karşısında galip geldi, böylece Türkiye en iyi üçüncü olarak play-off oynamadan direkt EURO 2016'ya gitme hakkı kazanmış oldu. EURO 2016’ya katılamayacak olan Hollanda Milli Takımı cephesinde büyük bir hayal kırıklığı ve üzüntü hâkim olurken, Türk Milli Takımı cephesindeki büyük sevinç ise görülmeye değerdi.

***

Spor Toto Süper Lig’de derbi heyecanı yaklaşıyor. Süper Lig’in 9. haftasında Fenerbahçe ve Galatasaray, Kadıköy Şükrü Saraçoğlu Stadında karşı karşıya geliyor. Türkiye’yi ekran karşısına kilitleyecek karşılaşma, pazar akşamı 19.00’da oynanacak. 

İki takımın da derbi öncesi fikstürü yoğun. Cumartesi günü rakibi Gençlerbirliği karşısında 4-1’lik galibiyet elde eden Galatasaray, derbi öncesi çarşamba günü Şampiyonlar Ligi’nde Benfica karşısında önemli bir mücadele veriyor olacak. Fenerbahçe ise perşembe günü Avrupa Ligi’nde Ajax ile karşı karşıya gelecek. 

Karşılaşma öncesi Fenerbahçe’den bir sakatlık haberi geldi; Kayserispor mücadelesinde ilk 11 arasında yer alan Nani maç sırasında sakatlanarak oyundan çıkmak durumunda kaldı. Tecrübeli oyuncunun Galatasaray karşılaşmasında forma giyip giymeyeceği ise henüz netlik kazanmadı. Galatasaray’da Gençlerbirliği maçı öncesi Wesley Sneijder ve Sabri Sarıoğlu sarı kart ceza sınırında bulunuyordu. Her iki futbolcu da Gençlerbirliği karşılaşmasını kart görmeden tamamladılar, böylece Fenerbahçe maçında forma giyebilecekler.

Güçlü kadrosuyla ligi domine edeceği düşünülen Fenerbahçe’nin bir türlü bekleneni veremediği ortada. Kayserispor maçını Robin Van Persie’nin frikik golü sayesinde kazanan Fenerbahçe’nin özellikle golden sonraki performansı hayal kırıklığı yarattı. Galatasaray’ın durumu da rakibinden çok farklı değil. Sarı- Kırmızılı ekibin de çok formda olmadığı bir gerçek.

Fenerbahçe’nin iç saha avantajını kullanması önemli; derbi sonucunda alınacak galibiyet takımı ateşleyecektir. Sarı-Lacivertli ekibin teknik direktörü Vítor Pereira’nın geleceği de derbi maçından alınacak sonuca göre şekillenecektir.

Robin Van Persie mi, Wesley Sneijder mi? Hangi Hollandalının kazanacağını hep beraber göreceğiz.

Keyifli seyirler…