Nazilerin mirası antisemitizm

Salı günü bir kongrede konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Nazilerin 2. Dünya Savaşı’nda altı milyon Yahudi’yi katlettikleri Son Çözüm (Final Solution) projesini zamanın Kudüs Müftüsü’nden etkilendikleri için yürürlüğe koyduklarını iddia etti.

Dünya 0 yorum
21 Ekim 2015 Çarşamba

Ancak tanınmış  tarihçi Dan Michman bu tezin kesinlikle yanlış olduğunu belirtiyor.

Kongre’de konuşan Netanyahu, Kudüs Müftüsü’nün zamanında Nazi lideri Hitler’le bir araya geldiğini ve faşist diktatörü Yahudilerin topluca katledilmesi için ikna ettiğini söylemişti.

Ancak Yad Vaşem Holokost (Soykırım) Araştırma Merkezi Başkanı ve Bar-İlan Üniversitesi Tarih Profesörlerinden Dan Michman, Netanyahu’nun söylediklerinin doğru olmadığını belirtti.

Dünyaca ünlü Holokost tarihi araştırmacısı Michman, Netanyahu’nun iddiasının tutarsız olduğunu, çünkü Hitler’in  Müftü ile buluştuğunu, ancak bu görüşmenin altı milyon Yahudi’nin fırınlarda yakıldığı Son Çözüm projesinin başlamasından sonra gerçekleştiğini belirtti.

Netanyahu kongrede yaptığı konuşmada şunları kaydetmişti:

“Müftü uçakla Berlin’e gitti ve Hitler’le özel bir görüşme yaptı. Hitler aslında Yahudileri katletmek değil sınır dışı etmek istiyordu. Ancak Müftü  Hacı Emin El Hüseyin, ‘Sürersen eninde sonunda  geri gelecekler,’ dedi. Bunun üzerine  Hitler  ‘Peki ne yapmalıyım?’  şeklinde sorunca Müftü’nün cevabı:

 ‘Yak onları’ idi....”

Netanyahu ayrıca, savaştan sonra Müftü’nün diğer Nazi savaş suçluları ile birlikte Nurnberg Mahkemeleri Komisyonu’nun arananlar listesinde olduğunu, ancak bir  şekilde yakalanmadığını belirtti.

Netanyahu’nun çarpıcı açıklamasına yorum yapan İsrail Savunma Bakanı Moshe Ya’alon ise, çarşamba günü yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Elbette Müftü Hacı Emin El Hüseyin Son Çözüm’ü kendi icat etmedi. Bu konuda tarih kesindir, bu korkunç proje Hitler’in eseriydi.

Ancak Müftü de bu projede Hitler’in yanında oldu. Bugünkü Yahudi karşıtı Cihatçı hareket de söylemlerini Nazilerin bıraktığı mirasa dayandırmaktadır.”

 

 

 

 

2 Yorum