ADL: “Yalanlara, nefrete ve ırkçılığa karşı durduğun için teşekkür ederiz”

Yahudi kuruluşu ADL, Reggae şarkıcısı Matisyahu’yu İsrail ve Yahudi düşmanlığına karşı cesur duruşu için ödüllendirdi.

Dünya
20 Ekim 2015 Salı

ADL (İftira ve İnkar ile Mücadele Derneği) ABD Denver’daki yıllık toplantısında, geceye katılan Rap şarkıcısı Matisyahu’yu kendisine sunduğu bir plaketle onurlandırdı. Plakette İbranice ve İngilizce  şöyle yazıyordu: “Komşunu, arkadaşını kendini sevdiğin kadar sev.” 

Sanatçı geçtiğimiz ağustos ayında İspanya’da düzenlenen Rototom SunSplash Reggae Music adlı  festivale  katılmayı planlamış, ancak İsrail karşıtı örgüt BDS festival yöneticilerine baskı yaparak, Matisyahu’nun İsrail destekçisi olduğunu, dolayısı ile festival programından çıkarılması gerektiğini belirtmişti.

Bunun üzerine İspanyol yöneticiler Matisyahu’dan  konserinden önce İsrail’e  karşı Filistin ulusal hareketini destekleyen bir açıklama yapmasını istemişlerdi.  Ancak Matisyahu bu açıklamayı yapmayı reddetmiş ve konser programından çıkmıştı. 

Olay İspanyol hükümeti ile Yahudi organizasyonları arasında bir krize yol açmış ardından, Matisyahu festivale resmen yeniden davet edilmişti.

Çıkan krizin çözülmesi ile sanatçı, Filistin bayrağı da sallayan yüzlerce  dinleyicinin önünde konserini tamamlamıştı. 

ADL CEO’su Jonathan Greenblatt sahnede  Matisyahu’ya ödülünü verirken şu ifadeleri kullandı: “Bizimle birlikte yalanlara, nefrete ve ırkçılığa karşı durduğun için teşekkür ederiz”