Arap ülkeleri İsrail savunma sistemi istiyor

JTA haber sitesinin bildirdiğine göre, Bahreyn ve bazı Körfez ülkeleri, İsrail’in geliştirdiği hava savunma sistemi Demir Kubbe’yi satın almak için Kudüs ile görüşme halindeler.

Dünya
15 Ekim 2015 Perşembe

Askeri açıdan fazla dikkat çekici bir kuvvete sahip olmayan Körfez ülkelerinin Demir Kubbe’yi satın almak istemelerinin nedeni  ise gittikçe güçlenen İran’a karşı kendilerini korumak.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Halit Bin Muhammed’in Sky News’a verdiği bilgiye göre, Körfez İşbirliği Konfederasyonu Üyeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Katar ve Kuveyt halihazırda İsrail yapımı savunma sistemi ile ilgileniyorlar.

Muhammed, İran ile yapılan nükleer anlaşma sonunda yaptırımların kalkması ile söz konusu ülkelere Tahran’ın tehdidinin daha da büyüyeceğini belirtti.

Muhammed şöyle konuştu: “İran öteden beri Körfez ülkelerini yıkmak için faaliyet içindedir. Yaptırımların kalkması ile Tahran silah stokunu daha da büyütecek ve halihazırdaki  hava savunma sistemlerimiz yetersiz kalacak.”

Hava savunma sistemi Demir Kubbe İsrail’in Rafael şirketi tarafından geliştirildi. Bir tür Amerikan Patriot hava savunma sistemi olan silah, kapsadığı alana giren herhangi bir uçan cismi  (roket, uçak) havada karşılayarak imha ediyor.