İsrail, İslami Hareket’i yasadışı ilan etmeye hazırlanıyor

İsrail kabinesinin, pazar günü gerçekleştirdiği toplantıda İslami Hareket’e bağlı Kuzey Bölgesi kolunun, şiddete teşvik ettiği gerekçesiyle yasadışı ilan edilmesi konusunda atılabilecek hukuki adımlar görüşüldü.

Dünya
14 Ekim 2015 Çarşamba

Dört saat süren kabine toplantıda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ilgili yargı yetkililerine organizasyonla ilgili yasadışı ilan edilmesine yol açacak delil toplamaları için talimat verdi.

Geçtiğimiz hafta İslami Hareket Kuzey Bölgesi Sorumlusu Şeyh Raed Salah, örgütünün Kudüs’teki ‘İsrail tırmanışı’ ile ilgili bir cevap verme hazırlığında olduğunu söylediği vaazda, “Hayata geçirmeye hazır olduğumuz bir planımız var. Kudüs sokakları ve kutsal El Aksa Camisinin ruhlarını İsrail askerlerininkinden ayırmak için, kan döken masumların kanıyla temizlenmesini dilerim” demişti.

Salah, bu yılın başında, kendisine 2007 yılında yine Kudüs’te verdiği bir vaaz ile ilgili açılan davada, ırkçılığa ve şiddete teşvikten suçlu bulunarak on bir ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Pazar günkü toplantıda ayrıca Netanyahu’nun önerisiyle, Molotof kokteyl ve taş fırlatan her göstericiye verilebilecek minimum cezaları belirlemek ve Kudüs’te gerçekleşen taş atma olaylarında polise gerçek mermi ile ateş etme yetkisi verilmesi üzere harekete geçilmesi de kabul edildi.

Aşırı sağ örgütler de yasa dışı ilan edilebilir

İsrail İç Güvenlik Bakanı, Yahudi aşırı sağcı örgüt Lehava’yı yasadışı ilan etmeyi düşündüğünü söyledi. Bakan Gilad Erdan, Lehava gibi örgütlerin şiddete teşvik ettiklerini düşündüğünü, her türlü hukuki adımı deneyerek, bu tip örgütleri yasadışı ilan etmeyi planladıklarını söyledi. Lehava lideri Bentzi Gopstein, bu gelişmeye cevap olarak, “Henüz İslami Hareket’i yasadışı ilan ettiklerini duymadım” dedi. Lehava ve La Familia adlı örgüt üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce aşırı sağcı gösterici, geçen hafta Kudüs’te bir araya geldi. Polisin grubu gösteri alanında tutmak için harcadığı tüm çabaya rağmen, grup Ağlama Duvarı’na doğru yürüdü. Yol üzerinde saldıracak Arap vatandaş arayışında oldukları söylenen göstericilerden, aralarında Gopstein’ın da bulunduğu dördü, polisle girdikleri çatışma sırasında tutuklandılar.

 Son gelişme: Şeyh Raed Salah mahkemeye çıkarıldı