Evde güzellik

Baruh Haşem çok güzel ve anlamla dolu bir ay geçirdik.Yüksek bayramlarımız bitti. Ruhsal olarak çok beslendik...İçimizi arındırdık, temizlendik, pürüzsüz olmak için kendimizle çok çalıştık, dua ettik, tabii ki bundan dolayı kendimizi çok iyi hissettik...Sıra şimdi cildimizde! Yaz de bitti ve ne kadar korunsak da, saklansak da cildimizi güneşten tamamen sakınamadık. Bazen bilerek bazen bilmeyerek, hakkımız olan keyifleri sürmek için zaman zaman güneşin önüne attık. Şimdi DOĞAL BAKIM zamanı...

Clara Haia AMRAM Sağlık
14 Ekim 2015 Çarşamba

“Dünya üzerinde dikilmiş olan en güzel kıyafet, insanın cildidir, ama elbette ki toplum, bundan biraz daha fazlasını istemektedir.” Samuel Clemens (Mark Twain)

Cildimiz, vücudumuzun en büyük organıdır! Cildimize iyi bakmak da sağlıklı olmanın bir parçasıdır. Doğru beslenerek, düzgün bir şekilde egzersiz yaparak, dinlenerek ve temel hijyen gerekliliklerini yerine getirerek, yapmamız gerekenlerin yarısını zaten yapmış oluyoruz. Ancak, iş bununla bitmiyor: cildimizi, güneşin ultraviyole ışınları, hava kirliliği ve solaryum gibi çevresel tehditlere karşı da korumamız gerekiyor.

Cildimizi şımartmak, cildimize piyasada satılan en pahalı ürünleri uygulamamız gerektiği anlamına gelmez. Tabiat ana, bize, sahip olduğumuz cilt türüne göre, haricen kullanabileceğimiz geniş bir mucizevî gıdalar yelpazesi sunar. Evde gerçekleştirilen yüz bakımı, son derece etkili, görece olarak masrafsız ve çok eğlenceli olabilir. Bir karışım hazırlarken, her zaman en taze malzemeleri kullanın; doğal malzemeler kullandığımızda, yüzümüze ne sürdüğümüzü tam olarak bilme olanağına da sahip olmuş oluruz.

Hijyen konusunda çok dikkatli olun. Ellerinizi su ve sabunla yıkayarak işe başlayın ve sonra da kullanacağımız ekipmanları yıkayın. Üzerinde çalışacağınız bütün yüzeylerin de son derece temiz olması gerekmektedir. İhtiyaç duyacağınız ekipman ise bir çatal, bir kaşık, bir karıştırma kabı ve (daha yumuşak bir karışımı tercih etmeniz halinde) bir blender ya da mutfak robotu. İyi eğlenceler!

İyi bir banyonun yarattığı sihirli etki

Haftada en az bir kere, uzun ve rahatlatıcı bir banyo yapın. Birkaç mum da yakarak, bütün atmosferi düzenleyin. Suya, lavanta ya da sandal ağacı yağı ilave edin. Rahatlatıcı bir spa müziği çalın.

Gözlerinizin üzerine koymak için salatalık dilimleri hazırlayın. Bir yandan da sarıpapatya çayınızı yudumlayın. Rahatlayın.

En etkili doğal yüz maskeleri

Elma Maskesi

Bütün cilt türleri için uygundur. Küçük bir kırmızı elmanın yarısı, soyulmuş ve rendelenmiş olarak (elmanın kabuklarını atmayın), 1 çorba kaşığı bal, 1 yumurta sarısı, 1 çorba kaşığı elma şarabı ya da şarap sirkesi, 3 çorba kaşığı badem yağı (Kuru bir cilde sahipseniz, bunun yerine jojoba yağı da kullanabilirsiniz)… Bütün malzemeleri karıştırın ve temizlenmiş olan, gevşek haldeki yüzünüze uygulayın.

Şimdi, gözleriniz kapalı bir halde gevşeyin ve bırakın enzimler, cildinizin içine işlesin ve cildinizi daha da güzelleştirsin!

Patates Maskesi

Yorgun ciltler için: C vitamini bakımından zengindir ve cildi sıkılaştırmak için birebirdir. Patates maskesi için şunlara ihtiyacınız olacak: 1 çorba kaşığı patates suyu, 1 çorba kaşığı çamur. Malzemelerin hepsini, küçük ve temiz bir kabın içerisinde karıştırın. Temiz ve gevşek haldeki yüzünüze uygulayın. Kuruyana kadar 15 dakika boyunca cildinizin üzerinde bırakın.

Ananas Maskesi

Cildi canlandırıcı etkiye sahiptir ve cansız ciltlere çok iyi gelir. 2 adet taze ananas, 2 çorba kaşığı bal. Ananası püre haline getirin, balı ilave edin ve karıştırın. Karışımı, 20 dakika cildinizin üzerinde bırakın. (Ananasın, cansız cilt katmanlarının dökülmesini ve cildin canlanmasını sağlayan özellikleri bulunmaktadır. Ayrıca, ananas, canlı dokular üzerinde büzücü etkiye sahiptir. Bal ise antibakteriyel ve yumuşatıcı özelliklere sahiptir).

Nohut Maskesi

Sadece yağlı ciltler için: 2 çorba kaşığı leblebi tozu, yarım çorba kaşığı zeytinyağı ve yarım çorba kaşığı limon suyunu karıştırın. Kuru ya da normal ciltler için: Limon suyunun yerine yoğurt kullanın.

Bal ve Süt Maskesi

Anında dinçleştirici etkiye sahiptir. Kuru ciltler için: 1 çorba kaşığı yağsız süt tozu, yarım çay kaşığı bal, 1 yumurta sarısı. Temizlenmiş olan, gevşek haldeki cildinize uygulayın.

Karışık ya da yağlı ciltler için: Yumurta sarısı yerine yumurta beyazı kullanın.

Muz ve Bal Maskesi

Kuru ve hassas ciltler için yarım muz, iki çay kaşığı bal, 1 yumurta beyazı,1 çorba kaşığı yulaf unu. Muzu püre haline getirin ve yoğun kıvamlı bir macuna dönüştürmek için diğer malzemelerle karıştırın. Bu karışımı, temizlenmiş olan yüzünüze sürün ve 20 dakika kadar bekleyin. (Muz, cildi beslemek bakımından, zengin vitamin ve mineraller içeren bir meyvedir. Bal, cildi yumuşatır ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Yumurta cildi besler ve sıkılaştırır, yulaf unu ise cildi dinlendirir ve yumuşatır).

Yumurta ve Papaya Maskesi

Canlandırıcı etkiye sahiptir. Yarım papaya, 1 yumurta beyazı. Papayayı püre haline getirin. Papaya püresini, dövülmüş yumurta beyazıyla karıştırın. Yüzünüze uygulayın ve 20 dakika bekleyin. Papaya, ölü hücreleri ve kiri temizlemeye yarayan, papain adlı bir enzim içermektedir; yumurta beyazı ise cildi sıkılaştırır ve canlandırır.

Yoğurt Maskeleri

Yoğurt, o kadar muhteşem bir gıdadır ki! Her gün tüketildiğinde, vücudumuzun hem dışına (Yoğurdun yarattığı büyük ve olumlu değişimi görmek için cildinize ya da saçınıza uygulayabilirsiniz) hem de içine, sayısız yarar sağlar.

Hassas ya da tahriş olmuş ciltler için

Canlı enzimler içeren 1 küçük kâse doğal yoğurt, 2 çay kaşığı bal, 2 çay kaşığı yulaf unu. Hepsini karıştırın. Temizlenmiş, gevşek haldeki yüzünüzün üzerine parmağınızla uygulayın ve en az 20 dakika bekletin. Yüzünüzü, önce ılık suyla, sonra da soğuk suyla (gözeneklerin kapanması için) yıkayın. Yoğurdun içerisindeki enzimler, ciltte hücre faaliyetlerini harekete geçirmekte ve cildin PH dengesine yeniden kavuşmasını sağlamaktadır. Bal, vitaminler ve mineraller bakımından zengindir ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Yulaf unu ise cildi yumuşatmaktadır. Yenildiğinde, mideyi yumuşatıcı etkiye de sahiptir.

Sadece yağlı ciltler için

İçinde canlı kültürler bulunan 3 çorba kaşığı doğal yoğurt,

1 çay kaşığı bira mayası. Bunları karıştırın ve yüzünüze uygulayın. 15 dakika bekleyin. Önce ılık, sonra soğuk su ile durulayın. Yumuşak el hareketleriyle kurulayın.

Bütün cilt türleri için

Cansız cilt katmanlarının dökülmesini sağlayıcı etkiye sahiptir. İçinde canlı kültürler bulunan 2 çorba kaşığı doğal yoğurt, 1 çorba kaşığı yulaf unu, yarım elma, rendelenmiş. Bütün malzemeleri karıştırın ve çok iyi temizlenmiş bir cildin üzerine uygulayın. Bu karışımı, 20 dakika boyunca cildin üzerinde bırakın. Ilık suyla durulayın (Bu muhteşem maske, cildin kendini yenilemesine yardımcı olur ve yeni cilt hücrelerini yüzeye yaklaştırarak, cilde, taptaze bir görünüm kazandırır.) Maya, cildi derinlemesine temizler ve gözenekleri sıkılaştırır.

Not: Bu maskeleri yüzünüzden çıkartmak için, yüzünüzü ılık suyla durulayın (Bunu yaparken ellerinizi kullanabileceğiniz gibi, bir bez ya da pamuk parçası da kullanabilirsiniz.) ve sonra, gözeneklerin kapanması için yüzünüze biraz soğuk su çarpın. Bunun ardından, yüzünüze, kullandığınız nemlendiriciden sürün.

Önemli not: Bu yiyeceklerden herhangi birisine alerjiniz olması halinde, alerjiniz olan yiyecekleri yüzünüze uygulamayın.

 

AVOKADO MASKESİ

1 avokado,

1 çay kaşığı limon suyu,

1 yumurta beyazı.

Avokadoyu ezerek püre haline getirin; yumurtayı ve limon suyunu karıştırın. Bunları iyice çırpın ve güzelce temizlenmiş olan, tamamen gevşek haldeki yüzünüze uygulayın. Bu maske, içindeki yumurta beyazı ve limon sayesinde yağlı ciltler için yararlı olmanın yanı sıra, içindeki avokado sayesinde kuru ciltler için de uygundur. Bu cilt türlerinin bir bileşimine sahip olan (benim gibi) kişiler için, bu maske mükemmeldir. Eğer yüzünüz çok kuruysa, 3 damla sarıpapatya özü yağı ve 1 çay kaşığı bal ilave edin.

Not: Limon yerine portakal ya da mandalina suyu kullanabilirsiniz. (Bu meyvelerden herhangi birine alerjik değilseniz tabi)

Saç ve vücut için doğal yağlar

Susam yağı, özellikle ayurveda sağlık ve güzellik tedavilerinde olmak üzere, genellikle masaj yağı olarak kullanılmaktadır. Uygulaması son derece kolay bir yağdır. Derinin ısınmasını sağlar ve kolayca içine işler.

Susam yağını vücuduma her sürdüğümde kendimi harika hissetmeye başlıyorum, üstelik tadı da o kadar güzel ki, her sürdüğümde, köpeğim de susam yağını yalamak için beni takip etmeye başlıyor!

Saçlar üzerindeki etkisi

Susam yağı, saçlarınız için ve baş masajı yaparken son derece yararlıdır. Susam yağının kullanılmasının saçları koyulaştırdığı görülebilmektedir. Haydi, saç rengini koyulaştırmak isteyen esmer bayanlar! Deneyin ve sonuçları görün! Bence durduğumuz kabahat!

Hepinize sağlık dolu, mutlu, başarılı, tatlı (ama gereksiz kalorilerden uzak) ve hem kendinizin hem de çevrenizdekilerin iç güzelliklerini görebileceğiniz bir yıl dilerim. Bana her zaman @claraamram instagram, twitter ve [email protected]’dan ulaşabilirsiniz.

 

İpucu

Saç bakımınızı, spordan önce uygulayarak zaman kazanabilirsiniz. Böylece siz egzersiz yaparken, karışım ya da yağ, kafa derinizin içine işleyecek ve egzersiz yapmayı tamamladığınızda, saçınız yıkanmaya hazır hale gelecektir.