Fischer: Ekonomi bu yıl faiz artırımını hak edebilir

Fed Başkan Yardımcısı Fischer, ABD ekonomisinin bu yıl faiz artırımına gidilmesine yetecek kadar güçlü olabileceğini söyledi

Ekonomi
14 Ekim 2015 Çarşamba

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, ABD ekonomisinin bu yılın sonuna kadar bir faiz artırımının yapılabilmesine yetecek denli güçlü olabileceğini, ancak politika yapıcılarının faiz artırımının hassas zamanlamasını belirleyebilmek için yavaş istihdam büyümesi ve uluslararası gelişmeleri izlemekte olduklarını söyledi.

Fischer,  pazar günü Uluslararası Para Fonu (IMF) yıllık toplantısına katılmak için bulunduğu Lima’da yaptığı açıklamada, “Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Eylül ayındaki toplantısında, katılımcıların büyük bölümü, ben dâhil, bu koşulların yerine getirilmesinin, bu yıl federal fonlar faizinin (gösterge faiz) ilk artırımının gerçekleştirilmesini sağlayacağı algısındaydı” dedi.

Fischer, “Elbette bu değerlendirme, devam eden sağlam ekonomik büyüme ve işgücü piyasasında daha da iyileşme varsayımımına dayanıyor. Bunlar enflasyonun yüzde 2 hedefimize yükseleceğine ilişkin beklentimizi destekleyen kilit faktörler,” dedi.

Fischer, Başkan Janet Yellen’ın da katıldığı Peru’nun başkentinde düzenlenen Uluslararası Para Fonu’nın yıllık toplantıları dâhilinde, bankacılık konulu bir panelde konuştu. Endonezya’dan Güney Afrika’ya, gelişen piysa yetkilileri ABD’de faiz artırımlarının yayılma etkilerinden dolayı endişe duyuyor. JPMorgan Chase & Co.’nun küresel araştırma müdürü Joyce Chang, Lima’da katıldığı bir mülakatta, Fed’in belirsizliğin azaltılmasına yardımcı olmak için “bu işi halletmesi” gerektiğini söyledi. Fischer daha fazla açıklığın gerekliliğine dikkat çekerken, Fed’in önündeki risklerin bilincinde olmaya devam etmesi gerektiğini belirtti.

Fischer, şimdilerde yüzde 5,1 seviyesinde bulunan işsizlik oranının “işgücü piyasasındaki ilave zayıflık formlarını” tamamen gidermediğini, zira işgücüne katılım oranının trendin altında kalmaya devam ettiğini ve yarı zamanlı çalışan ancak tam zamanlı çalışma istedğinde olanların sayısının olağandışı seviyede olduğunu belirtti.

Fed Başkan Yardımcısı, son iki istihdam verisinin ‘hayal kırıklığı’ yarattığını, ancak işgücü piyasasının iyileşmeye ilişkin görünümünün ‘genel anlamda iyi göründüğünü’ sözlerine ekledi.

ENFLASYON GÖRÜNÜMÜ

71 yaşındaki Fischer, enflasyonun, petrol fiyatları ve dolardan kaynaklanan geçici etkilerin ortadan kalkması ile birlikte, enflasyonun muhtemelen Fed’in yüzde 2 olan hedefine doğru yükselmesini beklediğini söyledi.

Fed yetkilileri geçen ay, politika faizini değiştirmeme kararı alarak, yaklaşık 10 yıldır bulunduğu sıfır seviyesi yakınında bıraktı. Perşembe günü Washington’da açıklanan 16-17 Eylül FOMC toplantısı tutanakları, politika yapıcıların, Çin’deki ekonomik yavaşlamanın ABD’nin büyüme ve enflasyon görünümüne riskleri artırdığını düşündüklerini gösterdi.

Fischer, dış gelişmelere son FOMC açıklamalarındaki odaklanmanın, bu gelişmelerin ABD ekonomisi üzerinde hem ihracat ve ithalat ve hem de sermaye hesaplarıındaki gelişmeler yoluyla etkili olmasından dolayı doğal olduğunu kaydetti. Fed Başkan Yardımcısı, “Ancak şimdilerde, ABD ekonomisi üzerinde bu son gelişmelerin politika gidişatında önemli etkiye sahip olacak denli büyük olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

ZAYIFLAYAN İSTİHDAM

Tutanaklarla birlikte hayal kırıklığı yaratan Eylül ayı istihdam raporu, ekonomistler ve yatırımcılar arasında, Fed’in faizi bu yıl artıracağı konusundaki güveni azalttı. ABD’de tarım dışı istihdam Eylül ayında 142,000 arttı ve bu, Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin tahminleri arasında en düşük olanın da altındaydı. 3 Ekim isitihdam raporundan bu yana, bazı FOMC üyeleri, halen bu yıl faiz artırımına gidilmesinin uygun olduğunu düşünüyor. Bunların arasında  New York Fed Başkanı William C. Dudley, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart ve San Francisco Fed Başkanı John Williams yer alıyor ve her üç üyenin bu yıl oy kullanma hakkı bulunuyor. 2015 yılında oy kullanma hakkı bulunan diğer bir üye olan  Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker ise eylül ayındaki toplantıda, komitenin fed fonları hedef faiz aralığını 25 baz puan artırması gerektiğini söyleyerek, faizin sabit tutulmasına yönelik karara  muhalif kalmıştı.  FOMC 2015 yılında, 27-28 Ekim ve 15-16 Aralık’ta olmak üzere iki kez daha toplanacak.

ABD’de enflasyon, üç yılı aşkın süredir Fed’in yüzde 2 olan hedef seviyesinin altında seyrediyor. Merkez bankasının enflasyonu izlemek için tercih ettiği gösterge ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre, düşen petrol fiyatları ve güçlenen doların etkisiyle yalnızca yüzde 0,3 arttı.

Kaynak: bloomberght.com