Edirne’de Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri

1996 yılında Fransa’nın Strasburg şehrinde kutlanmaya başlanan, ülkemizde ilk yıllarında özellikle Galata’da düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri bu yıl Edirne’de gerçekleşiyor.

Toplum
14 Ekim 2015 Çarşamba

18 Ekim Pazar günü Edirne Büyük Sinagogunda, liderliğini Mimar Rubi Asa ile Vladi Benbanaste’nin yaptığı Focus Grubu’nun ‘Kültürlerin Buluştuğu Şehir Edirne’ başlıklı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleşecek. Albert Benardete, Gülay Akder, Cem Koronel, Hayri Levi, Oya Araç, Tania Sisa, Michael Horada, Jil Pardo, Rubi Asa ve Vladi Benbanaste’nin eserlerinin yer alacağı sergi, 23 Kasım’a kadar açık kalacak.

 

 

 

 

 

 

Edirne’nin kültürel yapısını, mimarisini, geleneklerini, yemeklerini, insanlarını, ibadethanelerini, Kırkpınar güreşlerini, Hıdrellez şenliklerini, çarşılarını, pazarlarını, semtlerini, kısaca Edirne kokan her şeyi, fotoğraflamak  belgelemek ve izleyicilerle paylaşmak için yola çıkan grup üyeleri duygularını şöyle paylaştı: “Ortaya çıkan kareler, yüzlerce fotoğraftan birkaçıdır. Bu çabamızla kendimizi hem Edirne hemşerisi, hem tarihimizin sessiz tanıkları olarak gördük.”

Açılışın ardından Kültür Bakanlığı Edirne Türk Müziği Korosunun, sinagogda gerçekleştirecekleri konserde Klasik Türk Müziğinde iz bırakmış iki Yahudi bestekâr -Tanburi İzak Efendi (Sultan 3. Selim’in hocası) ile Mısırlı Udi İbrahim (Avram Levi) Efendi’nin- eserleri dinlenebilecek. Kültür Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmalarını sürdüren koro, her yıl ‘Ay Işığı  Konserleri’ adı altında bir bestekârı tanıtan konserler düzenliyor. Bu konserin Edirneli müzikseverler nezdinde de ilgi göreceği tahmin ediliyor.

Günün tüm etkinlikleri Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğü ile sürdürülen çalışmaların bir ürünü olarak gerçekleşecek.