Türkiye ağlıyor

Yastayız, İsyandayız

Toplum
14 Ekim 2015 Çarşamba

Ankara’da yaşanan katliam, ülkenin dört bir yanında protesto edildi. Birçok şehirde, kamu kurumlarında ve işyerlerinde protesto amacıyla iş bırakıldı; avukatlar duruşmalara, öğrenciler derslere girmedi. Pazartesi günü Ankara’da düzenlenen gösteride “Barış ve sağlıklı yaşam için üzgünüz, öfkeliyiz, yastayız, isyandayız” yazılı pankart açıldı, patlamanın olduğu yere kırmızı karanfiller bırakıldı.

9 YAŞINDAKİ KURBAN

Üç günlük yas ilan edilen saldırının ardından, hayatını kaybeden kurbanların hikâyeleri yürekleri parçalamaya devam ediyor. Türkiye, katliamın en küçük kurbanı, 9 yaşındaki Muhammed Veysel için ağlıyor. Eşini, kızının cansız bedeni üzerinden ayırıp, göğsüne bastırdığı anı fotoğraflanan, öğretmen İzzettin Çevik’in görüntüsü ise uzun süre belleklerden silinmeyecek. 

TÜRK MUSEVİ CEMAATİ SALDIRIYI KINADI

Türk Musevi Cemaati, yaşanan acı saldırıyı yayınladığı bir mesajla kınadı. Türk Musevi Cemaati’nin açıklaması şöyle: “Büyük üzüntüyle öğrendiğimiz, Ankara’da vuku bulan, ülkemizin huzuruna, barışına ve geleceğine kasteden menfur saldırıyı şiddette kınıyoruz. Menfur saldırıda hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa, ailelere ve Türkiye’mize sabır ve başsağlığı dileriz.” 

Dünyadan tepkiler

Ankara saldırısına, dünyanın her yerinden kınama ve taziye mesajları geldi. Arnavutluk’tan Pakistan’a, sayısız ülke saldırıyı kınarken, ülke liderleri de taziye mesajları yayınladı. Rusya Devlet Başkanı Putin menfur saldırıyı düzenleyenlerin ve azmettirenlerin gereken cezayı alacağını ümit ettiğini vurgulayarak, terörle mücadelede Türkiye ile yakın işbirliği yapmaya hazır olduklarını bildirdi. ABD Başkanı Obama da Türkiye’nin acısını paylaştıklarını belirtti. 

İsrail’den taziye

İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin, Cumhurbaşkanı Erdoğan´a saldırı ile ilgili bir taziye mektubu gönderdi. Rivlin, “Ankara’da barış için yürüyenleri hedef alan saldırı bizi şoke etti” ifadesini kullandı. Diyalog yerine şiddeti seçen gruplara karşı tüm ulusların birlik olması gerektiğini belirten Rivlin mektubunu, “Bölgemizdeki tüm insanların daha iyi ve daha güvenli bir geleceğe bir gün kavuşacakları umudunu sizin de benim gibi paylaştığınıza inanıyorum” sözleri ile bitirdi.