Şehrin Caz hali

25.si gerçekleştirilecek Akbank Caz Festivali, bu yıl da usta müzisyenlerin yanı sıra genç yıldızların da yer aldığı zengin bir program sunuyor.

TUNA SAYLAĞ Sanat
7 Ekim 2015 Çarşamba

‘Şehrin Caz Hali’ne sayılı günler kaldı. Bu sene 25’incisi gerçekleştirilecek ve Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan Akbank Caz Festivali, 21 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında birbirinden ünlü isimleri müzikseverlerle buluşturacak.

Akbank Caz Festivali, bu yıl da usta müzisyenlerin yanı sıra genç yıldızların da yer aldığı zengin bir programla meraklılarını bir araya getirirken pek çok etkinliğe de ev sahipliği yapacak. Festival boyunca aralarında Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Akbank Sanat, Babylon Bomonti, Volkswagen Arena, The Seed, Caddebostan Kültür Merkezi, Moda Sahnesi, Summart, Nardis ve Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin de bulunduğu 16 ayrı mekânda 55 konser, 4 panel, 13 atölye düzenlenecek. 25. yıla özel olarak da bir Akbank Caz Festivali albümü, CD ve plak olarak hazırlanıyor.

Festivalde yıldızlar geçidi

Kreatif direktörlüğü Pozitif Live tarafından gerçekleştirilen festival, ‘Cazın Ustaları’ bölümünde David Sanborn, John Scofield & Joe Lovano, Manu Katché, Bill Frisell, David Murray, Dave Douglas ve Aaron Goldberg’i ağırlayacak.

Altı Grammy Ödüllü saksofon virtüözü David Sanborn’un, 31 Ekim’de Zorlu PSM’de; virtüözlüğünün yanında çağdaş cazın da en önemli bestecilerinden olan gitarist John Scofield ile tenor saksafoncu Joe Lovano’nun 25 Ekim’de CRR’de; Fildişi sahillerinden gelen köklerinin mirası ritim yeteneğini akademik eğitimiyle birleştiren Manu Katché’nin, Norveçli kadın kontrbasçı Ellen Andrea Wang eşliğinde 22’sinde yine CRR’de vereceği konserleri kaçırmayın.

Otuzu aşkın albümü bulunan efsane gitarist Bill Frisell, 23 Ekim’de Zorlu PSM’de festival tutkunlarına unutulmaz saatler vaat ediyor. David Murray, bundan tam 25 sene önce Türkiye’ye yaptığı ilk ziyarete önayak olan Mehmet Uluğ’un 2013 yılında vefat etmesinin ardından onun anısına üç bölümden oluşan bir süit besteledi. Ünlü sanatçı, 27 Ekim’de Babylon Bomonti’de gerçekleştireceği konserinde ‘Mehmet Uluğ Suite’in yanı sıra Butch Morris anısına bestelediği eseri de caz severlerle paylaşacak. 43 albümü bulunan Amerikalı trompetçi Dave Douglas, son albümü ‘High Risk’in dünya turnesi kapsamında 21 Ekim günü Babylon Bomonti’de caz, klasik müzik, folk ve klezmer müziğini ustalıkla harmanladığı bestelerini seslendirecek. Günümüzün en çok takip edilen caz piyanistlerinden olan Amerikalı Aaron Goldberg ise, 27’sinde Nardis’te sahne alacak.

Bizden sesler

Basklarnetçi Oğuz Büyükberber ve Berlin’de yaşayan gitarist besteci Marc Sinan, İstanbul’da ilk kez 27 Ekim’de, Akbank Sanat’ta aynı sahneyi paylaşacaklar. Dünyaca ünlü duduk ustası Suren Asaduryan ve İstanbullu caz piyanisti Ali Perret tarafından hayata geçirilen Ali Perret’s DU.DU, binlerce yıllık Anadolu türkülerini batının çağdaş armonisiyle birleştirerek 1 Kasım’da Babylon Bomonti’de festival takipçileriyle paylaşacak.

Usta caz piyanistlerinden Kerem Görsev, Kağan Yıldız, Ferit Odman ve Engin Recepoğulları’ndan oluşan Kerem Görsev Ouartet, 24 Ekim’de Anadolu yakasında, CKM’nde verecekleri konserde Görsev’in bestelerinden oluşan bir repertuar seslendirecek.

Önder Focan, Kağan Yıldız, Batuhan Şallıel ve Ferit Odman gibi ülkemizin önemli caz müzisyenlerinin kurduğu, pop, halk müziği, Türk sanat müziği ve arabesk türlerindeki şarkıları caz disiplini içinde yeniden yorumlayan Standard A La Turc, 26 Ekim’de Nardis’te vereceği konserde, sürprizleri ile 25. Akbank Caz Festivali takipçilerini şaşırtacak.

Bunların dışında festivalde İngiliz topluluk Get The Blessing’i, Korhan Futacı & Kara Orkestra’sını, caz klarnetçisi Oran Etkin’i, Tingvall Trio’yu ve davulcu Markku Ounaskari ile piyanist Samuli Mikkonen’den oluşan Kuára Duo’yu izleyebileceğiz.

 

Elektronik ve İndie’nin ünlüleri

Özellikle gençlerin büyük bir merakla beklediği ve caz severlerin elektronik müziğe bakışlarını değiştirmelerine neden olan ünlü bas gitarist Tom Jenkinson, sıra dışı projesi Squarepusher ile 29 Ekim akşamı Babylon Bomonti’de. Indie müziğin öncülerinden İskoçyalı topluluk Belle & Sebastian, mutluluktan hüzne, pek çok duyguyu yaşatan besteleri ile 30 Ekim’de Volkswagen Arena’da; rock, blues, folk, punk ve country karışımı müziği ile tanınan, öykülerini telaşsız anlatmayı seven Kaliforniyalı kent ozanı Cass McCombs da, aynı tarih ve mekânda sevenleri ile birlikte olacak.

 

Festivalde kadının da adı var…

Caz dünyasının en çok konuşulan yıldızlarından Amerikalı şarkıcı-besteci Lizz Wright, 25 Ekim’de Cemal Reşit Rey Konser Salonunda gerçekleştireceği konser ile festivalin unutulmaz performanslarından birine imza atacak. Günümüzün en popüler elektro-pop sanatçılarından Susanne Sundfør, melankolik besteleriyle 31 Ekim akşamı Zorlu’da, 25. Akbank Caz Festivali’ne renk katacak. Sadece güçlü bir vokalist değil, yüzden fazla şarkısı ile cazın en yaratıcı bestecilerinden biri olan Carmen Lundy, 21 Ekim’de the Seed’de; Poppy Ackroyd da ikinci albümü Feathers’dan seslendireceği besteler ile 30’unda Akbank Sanat’ta unutulmaz bir gece yaşatacaklar.

Jazz İstanbul Volume-I adlı ilk albümünün ardından, gördüğü ilgi üzerine Volume-II’yi çıkaran Jülide Özçelik’e, 27 Ekim’de Caddebostan Kültür Merkezinde gerçekleştireceği konserde, ülkemizin önde gelen caz müzisyenleri eşlik edecek.

Cazlı Brunch

Akbank Caz Festivali’nin kulağa olduğu kadar damak zevkine de hitap eden ve her sene büyük ilgi gören Cazlı Brunch’ları bu yıl da devam ediyor. 25 Ekim günü Galata’da, Adahan Otel’in tarihi dokusunda düzenlenecek Cazlı Brunch’ta, Deniz Taşar Trio sahne alırken, Bizim Tepe’de JazzMatiz, caz, blues ve bossa şarkılarından seçtikleri bir repertuar sunacak.

JazzMatiz ile Cazlı Brunch daha… Özgün yorumu ve renkli şarkılarıyla yine topluluk, 1 Kasım’da Hilton ParkSA’da caz severlerle buluşacak. Boğaz’ın en güzel yerinde bulunan The Grand Tarabya ise festivale ‘Çay Saatinde Caz’ etkinliği ile katılıyor. 28 Ekim’de Burak Çağman Orkestrası, dinleyenlere unutulmaz bir caz ziyafeti yaşatacak.

Bu konserler dışında her sene gerçekleştirilen Kampüste Caz etkinliği bu sene de 3-14 Kasım tarihleri arasında sekiz farklı şehirdeki üniversitelerde yapılacak. Liselerde caz atölyeleri ile de gençler caz müziğini ve enstrümanlarını daha da yakından tanıma fırsatı bulacak.

Akbank Caz Festivali yeni sesler ve farklı tınılarla bu sene de müzik dağarcığımızda köklü izler bırakacak. Daha fazla bilgi için:

www.akbankcaz.com