Corbyn İsrail yanlısı toplantıda konuşacak

İsrail karşıtı ve antisemit olmakla suçlanan İngiltere İşçi Partisi’nin yeni lideri Jeremy Corbyn, İsrail taraftarı bir organizasyonda konuşma yapacak.

Dünya
30 Eylül 2015 Çarşamba

Jerusalem Post’ta yayınlanan habere göre Corbyn önümüzdeki hafta İsrail’in İşçi Dostları’nın düzenlediği yemekte davetlilere seslenecek. Aralarında 30 milletvekilinin bulunduğu 400 kişilik topluluğun katılacağı yemek daveti geleneksel olarak İşçi Partisi liderini konuk ediyor.

Daha önce Hamas ve Hizbullah’ı ‘dostlarımız’ olarak niteleyen Corbyn, geçtiğimiz günlerde de sosyal medyada antisemit komplo teorileri paylaşan Anglikan bakanı korumuştu. Corbyn aynı zamanda İsrail’e silah ambargosu uygulanması ve silah araştırmalarına katılan İsrail üniversitelerinin boykot edilmesini teklif etmişti.

Kendisini eleştiren Yahudi gruplar, Corbyn’in lider olarak güven kazanmak istiyorsa, geçmişte sarf etmiş olduğu sözlerine açıklama getirmesi veya sözlerini geri alması gerektiği görüşündeler.

Milletvekili ve İsrail’in İşçi Dostları Başkanı Joan Ryan, yemek davetini “diyalog sürecinin başlangıcı” olarak niteledi. Londra merkezli Jewish Chronicle’a demeç veren Ryan, “Bu diyaloğu başlatmak güzel. Bundan geri adım atmak yanlış olur. Bizim kapımız açık, elimizden geldiğince olumlu ve güçlü argümanlarla tartışmaya hazırız” dedi.

Corbyn geçtiğimiz hafta The Church Times’a ailesinin Hristiyan olmasına rağmen, aile geçmişinde Yahudi unsuru olduğunu söylemişti.