İsrail Turu: İsrail ´kız-erkek ayrı´ din okullarına devlet desteğini kaldırıyor

Dünya
30 Eylül 2015 Çarşamba

İsrail 'kız-erkek ayrı' din okullarına devlet desteğini kaldırıyor

İsrail Eğitim Bakanlığı, kız ve erkeklerin ayrı eğitim alması adına devletin dini okullara yaptığı ilave desteği önümüzdeki dört sene içinde azaltarak kaldırmayı planladığını Yüksek Mahkemeye bildirdi.

Bakanlık, mahkemeye sunduğu belgede desteği yavaşça azaltacağını ve 2018-19 öğretim yılında da tamamıyla durduracağına açıkladı. Bakanlık, fakir semtlerdeki okullara ise desteğin süreceğini belirtti.

İsrail Ordusu askerlerini eleştirdi

İsrail Savunma Kuvvetleri, cuma günü askerlerin talimatlara karşı gelerek AFP muhabirlerinin kameralarını kırmalarını uygunsuz olarak nitelendirdi. AFP muhabirleri, Batı Şeria'da yer alan Beit Faruk köyüne bir gösteriyi çekmek için gitmişlerdi. 

İsrail ordusu olayı incelemeye aldıklarını açıkladı. İlk incelemeler askerlerin uygunsuz ve 'komutanlarının emirlerine karşı gelerek' davrandıklarını, disiplin cezası alacaklarını gösteriyor. AFP muhabiri, İsrail askerinin İtalyan gazetecisi Andrea Bernardi'yi yere attığını, basın kartını gösterene kadar da silahını bastırarak onu yerde tuttuğunu anlattı. Askerler Filistinli fotoğrafçı Abbas Momani'nin de kamerasını aldılar.

Yabancı Basın Derneği de yayınladığı bildiride askerlerin hareketini kınadı.

Hıristiyan okullarda grev bitti

İsrail Eğitim Bakanlığı neredeyse bir aydır devam eden grevin anlaşma sağlanarak sona erdiğini açıkladı. Okulların açıldığı 1 Eylül’den itibaren grevde olan Hıristiyan okulları hükümetin fonları kesmesi nedeni ile greve başlamıştı. Fon kesintilerinin kaldırılıp bir seferlik 12,5 milyon dolarlık bir paket verilmesi karşılığında Eğitim Bakanlığı ile Hıristiyan cemaati anlaşmaya vardı. Bunun yanı sıra devlet ile okullar arasındaki diğer anlaşmazlıkları çözmek için de önümüzdeki bir komite kurulması için fikir birliği sağlandı.