Netanyahu’yu Kongre’de konuşturan Boehner görevinden ayrılıyor

Dünya
30 Eylül 2015 Çarşamba

Beyaz Saray Sözcüsü John Boehner görevini ve Kongre’deki koltuğunu muhafazakâr muhalefet sebebiyle ekim ayında bırakacağını açıklayarak Cumhuriyetçileri şaşkına uğrattı.

13. Dönem Ohio Cumhuriyetçi Kongre Üyesi John Boehner, yaptığı açıklamayla Cumhuriyetçileri şoke etti. Cumhuriyetçiler’in Florida temsilcilerinden John Mica, Boehner’in `artık bir sorun olmak istemediğini, bazı insanların Boehner’i Kongre içerisinde ve dışarısında bir sorun yapmaya çalıştığını´ belirtti.

Boehner, mart ayında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Amerikan Kongresi’nde bir konuşma yapmasını organize etmişti. Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama tarafından desteklenen İran nükleer anlaşmasına karşı konuşma fırsatı talep etmiş, Boehner de İsrail’in Washington Büyükelçisi ve Netanyahu’dan konuşmanın planlamasını gizlice yapmalarını rica etmişti.

Netanyahu’nun konuşması Başkan Obama ile ilişkilerin gerginleşmesine neden olmuştu. Kongre’deki Demokratlar Netanyahu’ya Obama’nın politik rakipleriyle ittifak kurmuş bir partizanıymış gibi davranmışlardı.

Boehner’in yerini alabilecek en yakın kişi olarak Cumhuriyetçi Kaliforniya temsilcisi Kevin McCarthy’nin ismi öne çıkıyor. McCarthy, Beyaz Saray’da çoğunluğun lideri ve Boehner’den daha muhafazakâr bir yapıda olarak tanınıyor. Bu yıl Las Vegas’ta düzenlenen Cumhuriyetçiler Yahudi Koalisyonu Forumu’nda konuşan McCarthy’nin İsrail destekçisi Cumhuriyetçiler ile sıkı bağları bulunuyor.

Boehner’in yerel politikacı olarak Güney Ohio’da kariyerinin başladığı dönemden bu yana Yahudi cemaati ile ilişkileri bulunmaktaydı.