SİSİ: “İsrail - Mısır barışına daha fazla Arap ülkesi katılmalı”

Kendisiyle yapılan bir röportajda Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, gittikçe kötüleşen terör tehdidini yenmek için Ortadoğu’da daha fazla işbirliği yapılması gerektiğini belirtti.

Dünya
30 Eylül 2015 Çarşamba

Associated Press ile kapsamlı bir röportaj yapan Sisi, “Suriye’de yaşanan iç savaşın ardından bölünmüş bir ülke çıkmamalı”, “Sina’da varlığını sürdüren teröristleri yenebilmesi için Mısır’ın askeri ihtiyaçları daha fazla karşılanmalı”, “Filistin sorununun çözümü için çabalar arttırılmalı” ve “İsrail ile Mısır'ın yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü barış, Arap ülkelerini kapsayacak şekilde genişletilmeli” vurgularını yaptı.

Sisi, Filistin sorununun çözümü ile ilgili “Bölgenin çehresini değiştirebilir ve bugünkü duruma muazzam bir gelişme sağlayabilir. Ben iyimser biriyim ve bu konuyla ilgili büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum” yorumunda bulundu.

2014 yılında görevi devralan 60 yaşındaki eski Mısır Genelkurmay Başkanı, BM zirvesi için geldiği New York’ta kaldığı otelde röportaj verdi. Tercüman aracılığıyla konuşan Sisi, bölgesel güvenliğin ‘en savunmasız durumda’ olduğunu belirtti. Sisi, “Haritadan incelemeyi bırakın ve sorunlu ülkeleri bulun. Aşırıcılık yanlısı gruplarda artış var. Avrupa'ya akan mülteciler sorunu var. Tüm bunlar göz önünde bulundurulunca, durumun ne kadar zor ve karmaşık olduğu görülüyor” dedi. Ayrıca, “Yapılması gerekenlerle ilgili geç kalındı demek istemiyorum. Tehlikeyi bertaraf etmek için büyük bir çaba gerekiyor, hatta çabanın yanı sıra her ülkeden anlayış ve işbirliği gerekiyor" dedi. Mısır lideri, bu bağlamda ABD ile ‘ilişkilerin iyileştirilmesi’ gerekliliğine değindi. İki ülke arasındaki bağların ‘stratejik ve istikrarlı’ olduğunu vurguladı.

Suriye’nin parçalanmasına sebep olan iç savaşa değinen Mısır Cumhurbaşkanı "Biz Suriye'nin bir millet olarak ve devlet olarak kalmasını görmek istiyoruz” dedi. Suriye'nin çöküşü ile tüm silah ve teçhizatın terörist grupların eline düşeceği konusunda uyarıda bulundu. “Eğer bu gerçekleşirse, tehlike sadece Suriye'ye zarar vermekle kalmaz, komşu ülkelere de yayılabilir ve bölgenin geri kalanına ciddi bir tehdit teşkil edebilir. Biz bundan korkuyoruz” yorumunu yaptı.

Mısır, IŞİD terör örgütüne sadakat yemini etmiş Sina merkezli militan örgütler ile mücadele ediyor. Bu örgütler, Kahire ve diğer şehirlerde polis ve askerlere karşı bombalama ve suikast eylemleri gerçekleştiriyor. Mısır güvenlik güçleri, İslamcı örgütlere ve Müslüman Kardeşler’e karşı yıkıcı operasyonlar düzenledi. Yüzlercesi öldürüldü ve binlercesi tutuklandı. Mursi ve diğer Müslüman Kardeşler liderleri ile ilgili idam cezaları verildi. Düzenlenen operasyonlar ve alınan ağır mahkeme kararları nedeniyle insan hakları gruplarının ağır eleştirilerine maruz kaldı. Sisi hükümeti Müslüman Kardeşler’in şiddete suç ortağı olduğunu iddia etse de, Müslüman Kardeşler örgütü iddiaları reddediyor, siyasi muhalefet olacakları gerekçesiyle ezilmek istendiklerini savunuyor. Sisi’nin açıklamalarına İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan da yanıt geldi. Netanyahu, Sisi’nin “İsrail ile Mısır'ın yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü barış, Arap ülkelerini kapsayacak şekilde genişletilmeli” yorumu ile ilgili memnuniyetini belirtti ve barış sürecinin devamı amacıyla müzakerelere geri dönmesi için Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a çağrıda bulundu.