Suriyeli rock topluluğu Avrupa’da Suriyeliler için çalıyor

Suriye kökenli olan ancak savaş yüzünden bir süre Lübnan’da yaşayan rock grubu Khebez Dawle, göçmen olarak geldiği Avrupa’da beklenmeyen büyük bir başarı elde etti.

Dünya
28 Eylül 2015 Pazartesi

Şu ana kadar beş ülkeden göçmen statüsünde geçen  grup Avrupa’yı kasıp kavuran Suriyeli göçmen krizi dolayısı ile sahne aldığı Doğu Avrupa’nın gece kulüplerinde bir anda popüler oldu.

Başlangıçta amaçları  sadece Doğu Avrupa’da iş bulmak olan grup  artık gözünü daha da batıya, Almanya’ya çevirdi.

Grup üyeleri Suriyeli mültecilerin batıya olan göçlerine müzik ile eşlik edecek ve mülteci göçünün  rotasını  takip ederek son performanslarını  Almanya’da sahneye koyacak.

Grup  sınırlarını göçmen statüsünde geçtikleri kayıt dışı Avrupa turnesine James Bond 007 filmlerinden esinlenerek bir isim vermiş: From Syria with Love (Suriye’den Sevgilerle). 

Alternatif Rock müziği stilinde çalan grubun baş solisti Anas Maghrebi, Zagrep’te bir gece kulübünü tıka basa dolduran 300 kişiye karşı konser öncesi yaptığı konuşmada şöyle dedi:

“Hepimiz insanız, konserimize geldiğiniz için teşekkür ederiz. Biz Beyrut’u terk etmeye karar verdik. Suriyeli pasaportu taşımak neredeyse hiç pasaport taşımamak gibi bir şey. Hiçbir değeri yok.  Maalesef bir Suriyeli olarak buraya da kanunsuz yollardan geldik.” 

Altı kişiden oluşan rock topluluğunun baş solisti Maghrebi, AFP ajansına yaptığı konuşmada, yol boyunca Ege Denizini neredeyse batacak tek kişilik bir yelkenli ile geçtiklerini, polis tarafından göz altına alındıklarını ve daha bir çok zorluk yaşadıklarını, tüm bunları müzik ile anlattıklarını söyledi.

Maghrebi şöyle devam etti: “Yol boyunca yaşadıklarımızdan ilham aldı müziğimiz. Yol bizi hem yaşlandırdı hem gençleştirdi, olgunlaştık adeta, gençliğimizi, isyanı, hürriyeti ve vahşeti notalara döktük.”