Fas’ta Yom Kipur

22 Eylül gecesi güneş batışından 23 Eylül’de ilk yıldız gökyüzünde belirene kadar dünyanın dört bir köşesinde yaşayan Yahudiler, Yom Kipur; Kefaret Gününü anacak ve oruç tutacak.

Dünya
22 Eylül 2015 Salı

Yom Kipur dualarının yapılacağı bir ülke de Fas, bugün çok az sayıda Yahudi’nin yaşadığı ülkeye Kipur dolayısı ile binlerce turist geldi.

Son günlerde Kipur hazırlıklarının belirgin bir şekilde dikkat çektiği Kasablanca sokakları gelen Yahudi turist akını sayesinde geçmişin ihtişamını hatırlatıyor.

Yahudi inancına göre Kipur’dan evvel 10 gün boyunca dua ediliyor ve Tanrı’dan af dileniyor, Yom Kipur; Kefaret gününde ise Tanrı sizin kaderinizi onaylıyor ve imzalıyor.

Yamim Noraim de denen bu 10 günü ve Kipur’u Fas’ta geçirmek isteyen yüzlerce dindar turistin Kaparot (Tavuk kurban etmek) törenleri Müslüman ülkenin  sokaklarında dikkat çekiyor. 

Yom Kipur dolayısı ile 40.000 turistin ülkeyi ziyaret ettiği sanılıyor. 

Marakeş Yahudi Cemaati Başkanı Jackie Kadosh’un Yedioth  Aharonot gazetesine bildirdiğine göre Fas Kralı da her sene yapılan Kipur duasında  cemaatin konuğu olarak gelmeyi adet edinmiş. Ancak Kral sağlığının bozulması dolayısı ile bu seneki duaya temsilcisini gönderecek. 

Her sene sonunda, yapılan iyilik ve günahların adete hesabının verildiği Yahudi aleminin en kutsal günü Yom Kipur’da İsrail’de sokaklardan bir araba bile geçmez iken, dünyanın değişk ülkelerindeki birçok Yahudi tüm günü oruç tutarak sinagogta geçiriyor.