Cennetin Yahudileri

Harika bir hava ve muhteşem gün batımları ile yaşayan Havai Adaları Yahudi Cemaati’nin en büyük problemi, okyanusun cazibesinin sinagoga gitme oranını olumsuz etkilemesi.

Dünya
15 Eylül 2015 Salı

Cennet adalar Havai’de Yahudi liderleri en çok endişelendiren ikinci konu ise asimilasyon oranı. ABD’nin birçok eyaletindeki gündelik rutininden ve soğuktan kaçan binlerce insanın yeni bir hayat ve güneş için göç ettiği adalarda çok kültürlü bir hayat dikkat çekiyor.

Çok kültürlü Havai’de sakallı, takkeli Yahudi dindar sörfçüler ise buna en büyük örnek.

Aşçılık yapan, Habad Cemaati üyesi ve usta sörfçü Yudi Weinbaum sörf yapmanın kendisini Tanrı’ya daha da yaklaştırdığını belirtiyor.

Cemaat Başkanı Rav Itchel Krasnjansky’nin yokluğunda dini törenlere liderlik eden Weinbaum, dua ederken  hissettiği ermişlik duygusunu sörfü ile dev dalgalar arasında süzülürken de hissettiğini belirtiyor.

Sörf ile pek arası olmayan Rav Krasnjansky 27 yıldır Havai’de yaşıyor. Sörfün ve dalgaların cazibesinin sinagoga gitme seçeneğinin en büyük rakibi olduğunu belirten Rav, Havai’de deniz kültürüne aşık olmamanın neredeyse imkansız olduğunu söylüyor.

Yüzde 80 ile ABD’nin en yüksek asimilasyon oranına sahip Havai Yahudi toplumunun nüfusu resmi olmayan rakamlara göre 7 ile 10 bin arasında mevsimine göre değişiyor. 

Yedioth Aharonot gazetesine göre, İsrail’den gelen ve Havai’de kaçak olarak çalışan İsraillileri de hesaba katıldığında bu rakam 15 bine kadar çıkabiliyor.

 

Kaynak: Yedioth Aharonot, Itamar Eichner