İsrail’den Gazze’ye doğal gaz borusu projesi

Tek bir elektrik santralının beslediği ve günde sadece 8 saat elektrik alabilen Gazze bölgesinin enerji sorununa köklü çözüm getirecek proje İsrailli yetkililer tarafından inceleniyor.

Dünya
15 Eylül 2015 Salı

Katar tarafından teklif edilen ve finansmanına destek olunacak proje gerçekleştiği takdirde taşıma yakıtla çalışan ve sık sık üretimi kesintiye uğrayan santral devamlı olarak çalışabilecek.

Proje kapsamında halihazırdaki santralda  ana jeneratör sistemi doğal gazla çalışan çok daha verimli olan doğal gaz sistemi ile değiştirilecek. Bu şekilde hem üretim maliyeti düşecek hem de santralın karbon izi ( Doğayı kirletme oranı) küçülecek.

Santralın büyük bir kısmı Katar tarafından finanse  edilirken, bir kısmı da Filistin özel sektörü tarafından karşılanacak. Sağlanacak tüm finansal fonların sorumluluğu ise Filistin Yönetiminin olacak.

Halen İsrailli yetkililerin ayrıntıları hakkında inceleme yaptığı projenin Katarlı diplomat Muhammed İmadi ile İsrailli Tüm general Yoav Mordehai’ın  yaptığı görüşmeden sonra teklif edilmesi dikkat çekti.