Liseli çocuk turistin hayatını kurtardı

İsrail’de müze gezerken kalp krizi geçiren ve kalbi duran turistin kalbini liseli çocuk yeniden çalıştırdı.

Dünya
11 Eylül 2015 Cuma

Kudüs Yad Vaşem Holokost Müzesi’ni gezen Amerikalı 52 yaşındaki Turist bir anda yere düşünce,  adamın yanına ilk koşan müzeye okul turu ile gelen  17 yaşındaki Magen David Adom  (İsrail kızıl ayı) gönüllüsü Yam Carmel oldu. 

Okul arkadaşlarının şaşkın bakışları altında hastayı muayene eden Carmel, adamın kalp krizi geçirdiğini anladı; hastanın kalbi atmıyordu.

 Carmel gittiği ilkyardım kursunda öğrendiklerini uygulayarak hemen kalp masajı yapmaya başladı. Carmel bir yandan da bir arkadaşını ambulans çağırması için görevlendirirken, diğer bir arkadaşını da kalp şok cihazı bulması için görevlendirdi. ( İsrail’de kanun gereği kalabalık kamusal alanlarda kalp şok cihazı bulunması gerekiyor) 

Kalp masajı ve bulunan şok cihazı sayesinde tekrar kalbi atmaya başlayan Amerikalı turist olay yerine gelen ambulans ekibi tarafından Shaare Zedek tıp merkezine kaldırıldı.

Hastaneden yapılan açıklamada hastanın durumunun ağır ancak stabil olduğu belirtildi.

Gelecek yaz ‘ileri ilk yardım kursu’na gidecek olan Carmel, Yedioth Aharonot gazetesine şöyle konuştu: “Kalbi durduktan tahminen bir dakika sonra çalıştırdık, bu iyi bir durum, eğer süre 4 -6 dakikaya çıksa idi bu beyin hücrelerini ölümüne yol açardı. Bu durumda hasta ya sakat kalır ya da ölebilirdi.”