İsrail gofreti seven İranlılar

ABD’de yaşayan İran cemaatleri için uluslararası toplum ile İran arasında yapılan anlaşmaya İsrail’in tepkisi fazla bir anlam taşımıyor ancak İsrail’den gelen gofret onlar için çok daha önemli.

Dünya
10 Eylül 2015 Perşembe

Son yıllarda İsrailli gıda firmalarının ürünleri Batı’da yaşayan Müslüman cemaatlerinde tercih edilir oldu. Bunun sebebi sadece gofret ve bisküvilerin çok lezzetli olması değil, aynı zamanda bu ürünlerin Kaşer (Bir gıdanın Yahudi Helal gıda yasalarına uygun olması) olması.

İslam ve Yahudi gıda yasaları büyük bir benzerlik  gösterdiğinden, Hıristiyan bir kültürde yaşayan Ortadoğulu birçok cemaat İsrail ürünlerini içinde ne olduğunu fazla dert etmeden rahatlıkla tüketebiliyor.

ABD’de yaşayan İran cemaatlerinin son günlerde en çok rağbet ettiği İsrail ürünü ise hindistan cevizli gofret. Gofretin üreticisi Minamim şirketi Genel Müdürü ve sahibi  Liora Birnhack basına yaptığı açıklamada, üretimlerinin yüzde 15’inin ABD’ye ihraç edildiğini ve söz konusu gofretlerin en büyük müşterisinin İranlı bakkallar olduğunu belirtiyor. 

İsrailli gıda firmaları Avrupa’da da hatırı sayılır bir pazar payına sahip. Örneğin Priniv meyve suyu fabrikasının Avrupalı ithalatçılardan oluşan uzun bir müşteri listesi var. Toplam Avrupa ihracatı yılda 250 tonu bulan firmanın sadece Finlandiya’da yüzde 30 pazar payı var.