Amsterdam, Holokost’ta Yahudilerden aldığı vergileri iade ediyor

Hollanda yönetimi, 2.Dünya Savaşı sırasında saklanmak zorunda kalan Yahudi ailelerden, savaş sonrasında tahsil ettiği konut vergilerini iade etme kararı aldı.

Dünya
10 Eylül 2015 Perşembe

2.Dünya Savaşı sırasında, özellikle Amsterdam’da yaşayan birçok Yahudi evlerinden ayrılarak saklanmak zorunda kalmıştı. Yerel bir gazeteci olan Het Parool, 2013 yılında yaptığı habere göre söz konusu evlerin çoğuna devlet tarafından el konulduğunu, bu konutların sahipleri saklanırken veya kamplarda tutsak tutulurken Hollanda Nazi Parti üyeleri tarafından kullanıldığını ortaya çıkarmıştı. Diğer şehirlerin belediyeleri, bu dönemin vergilerini silerken Amsterdam Belediyesi 1947 yılına kadar kurtulanlardan geriye dönük vergileri cezaları ile tahsil etmişti.

Haberin yayınlanmasından önce, 23 yaşında bir üniversite öğrencisi olan Charlotte van den Berg, Yahudi ev sahipleri ile ilgili bir araştırma yaparken Belediye’nin arşivlerinde, toplanan vergilerle ilgili belgeleri bulmuştu. Bunun üzerine Amsterdam Belediyesi durumu araştırıp ne kadar para toplandığını ortaya çıkardı ve geri ödeme için gerekli düzenlemeleri yaptı.

Hollanda Yahudilerinin bu geri ödemeyi alabilmek için ödemeleri yapacak bağımsız fona bir yıl içinde başvurmaları gerekiyor. Yapılacak geri ödemenin ortalama 1800 dolar civarında olacağı düşünülüyor.

Hollanda’da savaş öncesinde yaklaşık 140 bin Yahudi yaşıyordu. Holokost’ta bu nüfusun yüzde 75’i hayatını kaybetti.