Anatevka’ya hoşgeldiniz

Ukrayna Yahudi Cemaati, Rusya yanlısı ayaklanmaların yol açtığı çatışmalardan kaçan Yahudi göçmenleri barındırma amacıyla hayali bir kasabayı gerçeğe dönüştürüyor

Kültür
9 Eylül 2015 Çarşamba

Geçtiğimiz yıl Rusya yanlısı ayaklanmacılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmaların başladığı tarihten günümüze binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Göçmenler arasında tabii ki çok sayıda Yahudi de bulunuyor. Ama artık onlar barınacak bir çatıya sahip oldular.

Sholem Aleichem adlı yazarın (asıl adı Solomon Naumovich Rabinovich) hayal ürünü olan içinde ‘Damdaki Kemancı’, Sütçü Tevye ve ailesinin yaşadığı Anatevka kasabası, yazarın ölümünden yüz yıl sonra canlandırılıyor, Ukrayna’da gerçek bir Yahudi kasabasına dönüşüyor.

1 Eylül günü Kiev yakınlarında, doğuda evlerini terk etmek zorunda kalanları barındıracak 20 yaşam üniteli Yahudi kasabası Anatevka’nın kuruluşu vesilesi ile bir açılış töreni düzenlendi.

Kiev Yahudi Cemaati Başkanı Rabbi Moshe Reuven Asman birkaç ay önce kentin 10 km batısında 80 dönümlük bir arazi satın aldı. Üç ay içinde ilk binayı inşa ettirdi. Açılış töreninde farklı ülkelerin diplomatik temsilcileri ve bağış severler de hazır bulundular. Ukrayna Parlamentosu üyesi ve Yahudi Kongresi Başkanı Vadim Rabinovich yaptığı konuşmada, “Savaş sırasında ağlayan kişiler olduğu gibi, savaşa rağmen inşa eden Rabbi Hasman gibi kişiler vardır. Bu nedenle Rabbi Hasman bir kahramandır” diye konuştu.

Törende yeni evlerinin anahtarları 20 göçmen ailesine dağıtıldı. Yakında Anatevka kasabasında nüfusun 500 kişiye ulaşacağı öngörülüyor.