‘Yezidi kurtaran Yahudi Schindler

Montreal’den işadamı Steve Maman’ın girişimi ile bugüne dek 128 kadın ve çocuğun IŞİD’in elinden kurtarıldığı belirtiliyor. “Yahudi Schindler” lakabı takılan işadamı Ortadoğu’daki ilişkilerini kadın ve çocukların serbest bırakılması yönünde pazarlıklar yapmakta kullanıyor.

Nelly BAROKAS Kültür
9 Eylül 2015 Çarşamba

IŞİD’in elinde bir yıl kadar esir kalan Yezidi kadın ile iki çocuğu geçtiğimiz günlerde ailesine kavuştu. Kocası çocuklarının gözü önünde öldürülen kadının beş kez alınıp satıldığı ileri sürüldü. Bu kadın, Montreal merkezli kuruluşun kurtardığı IŞİD’in kurbanı olmuş onlarca Irak’lı Hıristiyan ve Yezidi kadın ve çocuğun sadece biri.

Montreal’den işadamı Steve Maman’ın girişimi ile bugüne dek 128 kadın ve çocuğun IŞİD’in elinden kurtarıldığı belirtiliyor.

BM yüzlerce Yezidi kadının sistematik bir şekilde kaçırıldığı, tecavüze uğradıkları, seks kölesi olarak kullanıldıkları ve IŞİD militanları ile evlenmeye zorlandıkları konusunda bir rapor yayınladı. Her ne kadar kendisi pek hoşlanmasa da, bir yıldır Irak’tan insan kurtarma projesini sürdüren Steve Maman’a “Yahudi Schindler” lakabı takıldı. Maman, “Layık olmadığım ve bana ait olmayan bir lakap takılmasına hiç gerek yok” demekte. 1939 ile 1945 yılları arasında Yahudilerin yok edilmesine dünyanın seyirci kaldığı gibi günümüzde de insanların boğazlanmasına seyirci kalmaya devam edildiğini belirten Steve Maman Fas’ta doğdu, yıllardır Montreal’de yaşıyor. Ortadoğu’ya sık sık giden Maman ilişkilerini kadın ve çocukların serbest bırakılması yönünde pazarlıklar yapmakta kullanıyor. Verilen bilgilere göre, bir kişiyi IŞİD’in elinden kurtarmanın maliyeti 1000 ile 3000 Dolar arasında değişiyor.

Steve Maman bazı kesimler tarafından rehineler karşılığında ödediği paralar nedeniyle teröristlere maddi kaynak sağlamış olmakla eleştiriliyor. Oysa o Talmud’dan yaptığı “Bir yaşam kurtaran bütün dünyayı kurtarmış sayılır” alıntısını vurgulayarak, “Bir Yahudi yaşamı veya bir Hıristiyanı kurtaran demiyor, sadece yaşamdan söz ediyor” demekte.

Bu arada Yezidi ruhani ve siyasi liderler, Steve Maman’dan 128 Yezidi kadınla çocuğu IŞİD’in elinden kurtardığını kanıtlamasını istiyorlar. Altında birçok imzanın yer aldığı bir bildiride, ellerinde somut bir kanıt olursa Yezidilerin sağlığı ve güvencesini amaçlayan bu projeyi desteklemeye hazır olduklarını belirtiyorlar.

Altı çocuk sahibi Montreal’li Yahudi işadamı Maman’ın kurduğu, ‘The Liberation of Christian and Yazidi Children of Iraq’ (CYCI) adlı yardım kuruluşunun sekiz ay içinde 128 kadın ve kız çocuğu IŞİD kontrolü altındaki Irak’tan kurtardığı belirtiliyor.

Steve Maman basına yaptığı açıklamada, “Harekete geçebilirsin veya seyirci kalırsın. Eğer seyirci kalırsan Holokost’ta altı milyon Yahudi öldürülürken parmaklarını bile kımıldatmayanların safında yer alıyorsunuz demektir” şeklinde konuştu. Kurtardığı 128 kişinin isimlerini onların saygınlığını korumak amacıyla açıklamadığını söyleyen Maman yaşadığı Kanada’da iyi isim yapmış bir işadamı.