Fransa´da 86 Yahudi’nin beden kalıntıları toprağa verildi

Nazi anatomi uzmanı August Hirt’ün araştırmalarında kullanılmak üzere Strasbourg Üniversitesine gönderilen 86 Yahudi’nin beden kalıntıları 70 yıl sonra Fransa’da toprağa verildi.

Kültür
9 Eylül 2015 Çarşamba

Associated Press’in haberine göre, Fransa’nın bir tıp fakültesinde bazı Holokost kurbanlarının beden parçaları deneylerde kullanılmak üzere kavanozlarda ve cam tüplerde 70 yıldır koruma altında kaldı. Geçtiğimiz hafta gömülen bu kalıntılar genelde deri örnekleriydi. Bu kalıntıların kimlere ait olduğuna ilişkin yapılan araştırmalarda sadece gönderildiği Auschwitz’de gazlanarak öldürülen Polonyalı Yahudi Menachem Taffem’in kimliği tespit edildi.

İkinci Dünya Savaşı süresince Nazi anatomi uzmanı August Hirt’ın deneylerinde kullanılmak üzere Strasbourg Üniversitesine 86 beden gönderilmişti. Fransız medyasının belirttiğine göre bazı beden kalıntıları savaştan sonra gömülmüş, bazıları ise koruma altına alınmıştı.

Strasbourg’un Nazi geçmişi üzerine araştırma yapan Raphael Toledano temmuz ayında, tıp fakültesinin kilitli bir odasında 1952 yılına ait bir belgeyi ortaya çıkardı. Bu belgede Holokost kurbanlarının bedenlerinden alınan örneklerin bir listesi yer alıyor, bunların nerede ve nasıl korunduğuna ilişkin bilgiler bulunuyordu.

Beden kalıntılarının ortak bir mezara gömüldüğü 6 Eylül Pazar günü Strasbourg’da düzenlenen törene yüzlerce kişi katıldı. Cronenbourg mezarlığında düzenlenen törende Strasbourg Başhahamı Rene Gutman ve Belediye Başkanı Roland Ries de hazır bulundular.