New York Yeshiva Üniversitesi öğrencilerinin yürüttükleri “Names, Not Numbers” (İsimler, Numaralar Değil) adlı proje ile Holokost kurtulanlarının anlatıları belgesel filmler halinde kayıt altına alınıyor.
“Names, Not Numbers” projesi ile Holokost’u yaşamış yaşlı kişiler kendi kişisel öykülerini genç nesillere anlatıyorlar. Tova Rosenberg tarafından kurulan bu sözlü tarih projesi sayesinde öğrenciler Holokost’u araştırarak, filme çekerek yayınlıyorlar. Bu programla öğrenciler ciddi bir görev üstlenmiş oluyorlar, şöyle ki Holokost kurtulanları ile yüz yüze gelerek onların anılarını koruyan kişiler konumuna giriyorlar.
Proje müdürü Tova Rosenberg, “Bu gençler bir Holokost kurtulanı ile karşı karşıya oturma, ona istediği soruyu sorma onuruna sahip olan son nesil” demekte.
Bu proje kapsamında öğrenciler yerel gazetelerin editörleri, sinemacılar ve Yahudilik bilimleri öğretmenleri gibi profesyonellerle bir araya gelmekteler. Sonuçta öğrencilerin hazırladığı 60 ile 90 dakika arasındaki belgeseller İsrail’deki Ulusal Kütüphane, Yad Vaşem, Yeshiva Üniversitesi Gottesman Kütüphanesi dahil olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerindeki Yahudi kurumlarında, Holokost müzelerinde arşivleniyor.
Belgeselin birinde Holokost kurtulanı ailesini kurtaran kişi ile karşılaşmalarını, Buchenwald’dan kurtulan bir diğeri ise kampı özgürlüğüne kavuşturan eski askerlerden biri ile buluşma heyecanını anlatıyor.
Bugüne dek 3 bin öğrenci 850 Holokost kurtulanının tanıklığını kayıt altına almayı başardı. Yıllarca suskun kalmayı tercih edenler, yaşlandıklarına, zamanlarının azaldığına kanaat edip öykülerini gençlere anlatmaya gönüllü oluyorlar.
Öğrenciler böylelikle, tanıkların savaş öncesi yaşamları, evlerindeki Şabat sofraları hakkında sorular sormayı, gettolardaki, sevkiyatlar sırasındaki ve kamplardaki süreçlerini anlatacakları acı veren soruları nazikçe yöneltmeyi öğreniyorlar.