İsrail’den Ürdün sınırına akıllı tel örgü

Dünya
7 Eylül 2015 Pazartesi

İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Moshe Ya’alon, ülkenin güneyinde Ürdün sınırı boyunca yapılacak, hassas algılayıcılarla donatılacak ve birkaç milyon şekele mal olacak tel örgünün inşasına başlayacaklarını duyurdu.

İsrail-Ürdün sınırının kuzey kısmında benzer bir tel örgü zaten mevcut. Bu tel örgü, Ölü Deniz’in kuzey sınırından başlıyor ve İsrail-Ürdün-Suriye sınırın kesiştiği noktaya kadar uzuyor. Ancak Ölü Deniz’in güneyindeki yaklaşık 235 kilometrelik sınır – Roma zamanından kalma Masada Kalesinden en güneydeki Eilat’a kadar – tel örgüsüz durumda.

İsrail, ülkenin güneydoğu sınırına, güvenlik endişesiyle büyük önem veriyor. Ürdün’de artan Suriyeli mülteci nüfusu nedeniyle Suriyeli cihat gruplarının varlığının burada da artmasından endişe eden İsrail, bu nedenle Ürdün sınırının güvenliğini arttırmayı hedefliyor. Mayınlarla güvenlik altına alınan Golan Tepelerinin yanı sıra, güvenlik önlemlerinin daha hafif olduğu Ürdün sınırının teröristler tarafından kullanılacağı, terör hücrelerinin bu sınır yakınlarında mevzilenebileceği düşünüldüğünden yeni güvenlik önlemleri alınıyor.

Aynı zamanda, Sina bölgesinde konuşlanan terör gruplarının iyi korunan İsrail-Mısır sınırından geçmek yerine, deniz yolu ile Ürdün’ün Akabe şehrine gelebileceği ve buradan İsrail sınırını daha kolay geçerek, sınıra yakın köylere saldırılabileceği öngörülüyor.

Son olarak İsrail, gelecek sene Ürdün sınırı Timna’ya 200 metre uzaklıkta önemli bir bölgesel havaalanı açmayı planlıyor.

Yeni teknoloji algılayıcılarla donatılacak tel örgünün, tüm bu tehditler karşısında İsrail’in kara güvenliğini arttırma amacıyla yapılacağı açıklandı. Projenin genel maliyetinin yaklaşık 3 milyar Şekel (765 milyon dolar) olacağı tahmin ediliyor. İlk 30 kilometrenin finansmanı için yaklaşık 250 milyon Şekellik (64 milyon dolar) bütçe Netanyahu tarafından bu hafta onaylandı.