Fransa ile Filistin arasında barış zirvesi

Fransız ve Filistinli hükümet yetkilileri bu hafta içinde Paris’te, İsrail ile barış görüşmelerine yeniden start vermek ve Fransa’nın Filistin devletini tanıması için gerekli hazırlık aşamalarını görüşmek üzere bir araya gelecek.

Dünya
7 Eylül 2015 Pazartesi

Buluşmada barış görüşmelerinin yeniden başlaması için Filistin tarafının kabul edebileceği şartlar üzerinde çalışılacak. Öneri daha sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulacak.

Paris'teki zirve her ne kadar ölmek üzere olan görüşmelere bir suni teneffüs olarak sunulsa da diplomatik çevrelerde toplantının Fransa’nın nihayet Filistin devletini resmen tanıması yolunda atılan bir adım olduğu konuşuluyor.

Özellikle eylül ortasındaki BM Genel Kurulu toplantısı öncesi Filistinli diplomatlar uluslararası arenada Filistin devletinin resmen tanınması için uğraş veriyor.

Haziran ayında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşen Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, ABD’den gelebilecek bir vetonun kesinleşmesi durumunda Fransa’nın, Filistin’in devlet olması konusunda BM Güvenlik Konsey tasarısı sunmayacağını söylemişti.

Geçen hafta Filistinli Başmüzakereci Saeb Erekat, Netanyahu’dan gelen İsrail-Filistin barış görüşmeleri için Ramallah’ta buluşma teklifini bir halkla ilişkiler manevrası olduğunu öne sürerek reddetmişti.

Fabius bu yılın başında bölgeye yaptığı ziyaretlerde, 18 ay içinde tamamlanacak bir nihai statü anlaşması öngören BM Güvenlik Konseyi kararnamesi için çabalıyordu. Bu sürecin başarısız olması Fransa’nın Filistin tarafını devlet olarak tanımamasıyla sona erebilir. İsrail bu kararnameye şiddetle karşı çıkıyor. Öneriye göre Filistin’in egemenliği için askerden arındırılmış bir Filistin şart koşuluyor. İsrail’in Filistin topraklarından zamanla çekilmesi, İsrail’in güvenlik endişelerinin giderilmesine ve terörist faaliyetlerin engellenmesine bağlanıyor.