Kayıp Nazi altınları bulundu mu?

Polonya’da Nazilerden kalma ‘altın taşıyan treni’ keşfettiklerini iddia eden iki hazine avcısı, cuma günü ilk kez kamuoyunun karşısına çıktılar. İkili, iddia ettikleri gibi ‘reddedilemez’ kanıtları sunma konusunda ise hayal kırıklığı yaşattılar.

Melih NAMER Dünya
9 Eylül 2015 Çarşamba

2.Dünya Savaşı’ndan kalan, altın yüklü treni bulduklarını iddia eden, Polonyalı Piotr Koper ve Alman Andreas Richeter Polonya’nın TVP televizyonuna yaptıkları açıklamada bundan böyle artık konuyla ilgili hiç konuşmayacaklarını ve sadece avukatları aracılığı ile iletişim kuracaklarını belirttiler. Koper ve Richeter, Polonya’nın güneybatısında, Nazilerin savaş sırasında Yahudilerden topladıkları altın ve değerli eşyalarla dolu olduğu düşünülen, gömülü treni keşfettiklerini açıklamışlardı. Söz konusu trenin varlığı, savaştan sonraki yıllarda bir şehir efsanesine dönüşmüştü.

Polonya’nın güneybatı bölgesi Aşağı Silesya’nın yetkilileri ise Naziler tarafından gömülerek saklandığı iddia edilen tren ile ilgili şüphelerin olduğunu ve tren ile ilgili dayanılabilecek güvenilir bir kaynak olmadığını belirttiler. Polonya ordusu konuyu sorgulamak için araziye teknik personel yönlendirdi.

TVP kanalına cuma günü açıklamada bulunan Koper, “İtiraz edilemez kanıtlarımız var. Tren ile ilgili yazılı ve görsel basındaki karışıklıktan dolayı biz sorumlu değiliz” açıklamasını yaptı. Koper, yerel otoritelere 18 Ağustos’ta sundukları kanıtın medyaya sızdırıldığını belirtti.

Polonya kanunlarına göre bulanın yüzde 10 hak kazanacağı kayıp hazine için kendilerinin yeterli kazı bütçeleri olduğunu belirten Koper elde edecekleri kazancın bir bölümü ile trenin bulunduğu arazide bir müze açacaklarını dile getirdi.

Aşağı Silesya Valisi Tomasz Smolarz ise, pazartesi günü “Bize iletilen evraklara göre böyle bir gömünün bahsedilen alanda yer alması mümkün değildir” açıklaması yaptı. Valinin açıklaması Polonya Kültür Bakanı Piotr Zuchowski’nin “Zırhlı bir tren, arazi inceleyici radar ile yüzde 99 oranında tespit edildi” bilgisini paylaştıktan birkaç gün sonra geldi. Zuchowski, 100 metre uzunluğundaki trenin saklanma işleminde yer alan bir kişinin ölmeden önce yerini paylaşmış olabileceği bilgisini de açıklamasına ekledi.

Polonya güvenlik güçleri, halen kullanımda olan tren yollarının geçtiği, söz konusu araziyi, meraklı kalabalığın neden olabileceği kazalardan korumak için kordon altına alıp kamuoyuna kapattı.

Nazilerin altın yüklü treninin bulunduğu yönündeki haberin dünya kamuoyunda yer almasının ardından Dünya Yahudi Kongresi, Holokost kurbanlarına ait olabilecek değerli eşyaların sahiplerine veya mirasçılarına bırakılması gerektiğini açıkladı.

1945 yılının ilkbaharında, iki özel Nazi treninin kaybolduğuna dair iddialar, yıllardır sayısız hazine avcısının rüyalarını süslüyor. Nazi Almanya’sının inşa ettiği devasa Ksiaz Kalesi ve Walbrzych yakınlarında kaleyi çevreleyen devasa yeraltı gizli tünel ağında 3. Reich’in yağmaladığı değerli eşyaların olduğu bilgisi bu iddiaları güçlendiriyor.