Bu hafta ağımıza takılanlar

Netiv Hassaralıların en büyük derdi her an alarmda olmanın yarattığı travma. İki çocuk annesi Adi, çocukken Gazze’den arkadaşlarıyla oynadığını, oraya alışverişe gittiklerini anlatıyor. “Eski zamanlara dönmek isterdim” diyor. Ama bugünkü sükunete rağmen yarın ne olacağını bilmiyor. “Burada yaşarken en önemli olan en yakın sığınağı bilmek” diyor. 2005 ve 2010’da roket saldırılarında iki sivil kayıp vermişler. “Bir gece duştayken alarm çaldı. İki çocuğumdan birisi bebek birisi yeni yürüyor. Hangisini alacağımı bilemedim. Bu bizim sıradan hayatımız” diye anlatıyor. Gazze’deki komşularının halini de iyi bildiğini belirtip, “Onlar da güvende olmalılar. Dileğim barış. Kendimiz ve komşularımız için” vurgusu yapıyor. CEYDA KARAN - CUMHURİYET

İzak BARON Diğer
9 Eylül 2015 Çarşamba
  • ON YILLARDIR HASMANE BİR BÖLGE İLE İŞTİGAL ETMENİN DE ETKİSİYLE “ORTADOĞU’NUN RUHUNU İYİ OKUYAN” İSRAİLLİLER TÜRKİYE’YE KARŞI SİYASİ VE EKONOMİK CEPHEDE RAHATLAR

Aslına bakarsanız şu sıralar “Hamas pürüzü” çıkmaması icap eder. Hamas’ı “terör örgütü” gören İsrail, resmi düzeyde görüşmeleri reddediyor. İsrail basını ise Türkiye ve Katar vasıtasıyla Hamas’la bir şekilde iştigal edildiğini yazıyor. 5-10 yıllık uzun vadeli ateşkes anlaşması karşılığında Gazze’ye blokajın kaldırılması ve KKTC’de kurulacak limana uzanan hattın açılması pazarlığı yapıldığını ise bizzat Yasin Aktay’dan işittik.

Burada ironik olan Türkiye’nin pozisyonu. Yoksa İsrail açısından aslında gayet mantıklı. Hamas’la uzun vadeli anlaşma Gazze’de de facto yaratılmış “Hamasistan”ı pekiştirir. İsrail’in “iki ayrı bölge” tezini güçlendirir. Böylesi bir uzlaştırma Türkiye’nin ise Gazze’ye yardımını rahatlatır, KKTC üzerinden hat açılması da Kıbrıs üzerinden imaj tazeler. Asıl sorun Ankara’nın ideolojik argümanları. Zira bunun Filistin davasını böleceği aşikâr. Batı Şeria’daki Özerk Yönetim’in müzakere iddialarına bozulup “paralel hat açıldığı” eleştirisine şaşırmamalı.

Hamas zaten Suriye çatışmasından beri iyice zayıfladı. Bir İran’a, bir Körfez’e, bir Türkiye’ye bakıyor. Diyelim Hamas-İsrail müzakereleri doğru ve Aktay’ın dediği gibi müzakerelerde ilerleme var. O vakit meşhur “iki devletli” çözüm argümanından “iki Filistin devleti” çıksa yeridir. Hem de Türkiye’nin katkılarıyla…

Ekonomik açıdan durum farklı değil. Suriye çatışması İsrail’e yaradı. Mersin ile İsrail limanları arasındaki RoRo trafiği had safhaya çıktı. Doğu Akdeniz’in yeni keşfedilen doğalgaz “oyun değiştirici” nitelik alırken, İsrail’in Mısır, Yunanistan ve Rum Yönetimi ile işbirliğini geliştirdi. İsrailli yetkililer bunun Türkiye’yi “dışlayıcı” olmadığını vurgulasa da “Su, doğalgaz, petrol ve hatta ayran boru hattı” konuşmaları geçmişte kalmış. İsrailliler için artık “boru hattı barışı” çok da elzem değil. Zira İsrail deniz suyunun desalinizasyonu sayesinde su sorununda ilerlemeler kaydederken, doğalgaz kaynakları elini rahatlattı. Enerji içinse Avrupa’dan ziyade gözünü Asya’ya çevirdi.

Kıssadan hisse... On yıllardır hasmane bir bölge ile iştigal etmenin de etkisiyle “Ortadoğu’nun ruhunu iyi okuyan” İsrailliler Türkiye’ye karşı siyasi ve ekonomik cephede rahatlar. Netanyahu yönetimi için asıl mesele dünya güçleriyle nükleer anlaşma sonrası İran’ın etkisi. Türkiye ise bu malum meselede de net duruş sergileyemez halde. “Aşağı tükürse sakal, yukarı tükürse bıyık”…

Ceyda Karan

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/358383/israil_den_gorunen_manzara.html

 

  • MISIR GAZININ BULUNMASIYLA İSRAİL BİR YANDAN DA MÜŞTERİSİZ KALMIŞ DURUMDA. HALİYLE BÖLGEDEKİ ENERJİ PROJELERİNİN FİZİBİLİTESİ YENİDEN DEĞERLENDİRİLİYOR

Enerji meselesi İsrail-Kıbrıs- Mısır hattını bir süredir işgal ediyor. İsrail Güney Kıbrıs ve Mısır doğal gaz ortaklığı içindeydi. Ama bu hafta gelen bir haber o ortaklığı zora soktu. İtalyan enerji şirketi Eni Mısır açıklarında doğal gaz sahasının keşfedildiğini duyurdu. Hem de öyle az buz değil. Tam 850 milyar metreküplük bir doğal gaz bu.

Rakamı somutlaştıralım. Bu miktarda doğal gaz sadece Mısır'ın kendi gaz ihtiyacını karşılamakla kalmayacak aynı zamanda fazlası dışarıya da satılabilecek. İşte bu yeni gelişme Doğu Akdeniz'de bulduğu doğal gazı Güney Kıbrıs ile birlikte Mısır iç pazarına satmayı amaçlayan İsrail'i zora soktu. Mısır kendi gazını buldu. Üstelik uzmanlara göre bu gaz ihraç edileceği zaman en avantajlı yol da boru hattıyla gazı Kıbrıs ve İsrail'e oradan da Türkiye'ye iletmek.

CNN Türk'e bilgi veren İsrailli yetkililer Doğu Akdeniz'de Afrodit sahasından çıkarılan doğal gazın Türkiye olmadan ve tabii Ada'da çözüm olmadan taşınamayacağı için projeyle ilgili soru işaretlerine dikkat çekiyor. Mısır gazının bulunmasıyla İsrail bir yandan da müşterisiz kalmış durumda. Haliyle bölgedeki enerji projelerinin fizibilitesi yeniden değerlendiriliyor.

Mısır açıklarında bulunan doğal gazın İsrail'i zora soktuğu görüşünü dile getirenlerden biri de İsrail-Türkiye İş Konseyi Başkanı Menashe Carmon'a göre, İsrail'in bu gazın yüzde 30'unu ihraç edebilmesi lazım. Mısır potansiyel müşteri idi İsrail için ama Mısır açıklarında gazla bu plan bir anlamda suya düştü. Carmon'a göre İsrail Doğu Akdeniz'de gaz arıyorsa Türkiye ile ortak olmak zorunda.

Begüm Dönmez

http://www.cnnturk.com/yazarlar/guncel/begum-donmez/normallesmenin-ekonomi-ve-enerji-boyutu

 

  • “BURADA YAŞARKEN EN ÖNEMLİ OLAN EN YAKIN SIĞINAĞI BİLMEK” DİYOR. 2005 VE 2010’DA ROKET SALDIRILARINDA İKİ SİVİL KAYIP VERMİŞLER. “BİR GECE DUŞTAYKEN ALARM ÇALDI. İKİ ÇOCUĞUMDAN BİRİSİ BEBEK BİRİSİ YENİ YÜRÜYOR. HANGİSİNİ ALACAĞIMI BİLEMEDİM. BU BİZİM SIRADAN HAYATIMIZ” DİYE ANLATIYOR

İsrail ve Filistin Yönetimi yeniden inşa için Gazze Koordinasyon Birimi’ni oluşturmuş. Projelerin onayı bu birimden geçiyor. İsrail Hamas’la açıktan temas kurmuyor. Bugüne dek 469 onaylanmış proje var. Yaraları saracak asli yatırımlar için kesenin ağzını açan ülke ise Katar Şeyhliği. Katarlıların para akıttığı yollar, su tesisleri gibi altyapı projeleri. Almanlar okullar, Hollanda tarım yardımına odaklanmış. Türkiye ise Aşdod limanından bolca çimento ve yardım malzemesi yolluyor ama yatırımlarda adı pek az anılıyor. Diyaliz özelliği olan bir hastane inşası, Han Yunus için onayı alınmış ama henüz başlanmamış bir mezbaha ve elbette camiler... Diyanet İşleri Başkanlığı, son savaşta yıkılmış 9 caminin yeniden inşasına soyunmuş.

Uluslararası finansmanla plastik dönüşümü, çöp toplama, yenilenebilir enerji ve güneş panelleri, kola fabrikası ile suyun tuzdan arındırılması projeleri var. Gazze’nin 127 megavatlık 10 elektrik hattı, su ve internet hizmetlerinin bedelini ödeyen Filistin Yönetimi. Yardımların geçişi ise İsrail ordusu (IDFİ/srail Savunma Güçleri) denetiminde yürütülüyor. Gazze’nin güneyindeki Kerem Şalom’da çimento, mıcır ve her türlü yardım malzemelerinin yığıldığı beton bloklarla çevrili 10 devasa bölme inşa edilmiş. İsrailli yetkililer günde 600-800 kamyonun geçişine izin verdiklerini aktarıyorlar. Bunların 100 kadarı çimento ve mıcır, 50 kadarı yakıt. Kilometrelerce uzanan ve sadece sınırın Mısır tarafına değil İsrail yerleşimlerine de çıkan tünellerin inşasında kullanıldığı gerekçesiyle çimento ve mıcır miktarı sınırlı. Tanesi ortalama 3 milyon dolara mal olduğu söylenen bu tünellerden geçen yazki savaşta 32’den fazlasını bulup yok etmişler.

Gazze’den dünyada ABD, Kanada, Hollanda, İsrail ve Körfez ülkelerine çilek, sebze, tekstil ürünleri gönderildiği aktarılıyor. Bu yıl Filistinlilerin inşa ettiği söylenen 4 yeni resortun fotoğraflarını gösteriyorlar, sadece zenginlerin gidebildiği...

İsrail yetkilileri, “Gazze kimsenin girip çıkamadığı bir hapishane” söylemini yalanlıyor. Erez kapısından sağlık ve tedavi için sivillerin, ticaret amaçlı olarak işadamları ve uluslararası örgütlerin çalışanları dahil her gün 1000 kişinin geçtiğini söylüyorlar. İsrailliler’in argümanı “Gazze bizim değil Hamas’ın işgali altında”.

Netiv Hassaralıların en büyük derdi her an alarmda olmanın yarattığı travma. İki çocuk annesi Adi, çocukken Gazze’den arkadaşlarıyla oynadığını, oraya alışverişe gittiklerini anlatıyor. “Eski zamanlara dönmek isterdim” diyor. Ama bugünkü sükunete rağmen yarın ne olacağını bilmiyor. “Burada yaşarken en önemli olan en yakın sığınağı bilmek” diyor. 2005 ve 2010’da roket saldırılarında iki sivil kayıp vermişler. “Bir gece duştayken alarm çaldı. İki çocuğumdan birisi bebek birisi yeni yürüyor. Hangisini alacağımı bilemedim. Bu bizim sıradan hayatımız” diye anlatıyor. Gazze’deki komşularının halini de iyi bildiğini belirtip, “Onlar da güvende olmalılar. Dileğim barış. Kendimiz ve komşularımız için” vurgusu yapıyor.

Ceyda Karan

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/362249/Savaslari_degil__barisi_kazanmak.html

 

  • 6/7 Eylül

 

  • GEREKLİ DERSİ ÇIKARALIM VE UNUTMAYALIM Kİ, 60 YIL SONRA PATLAK VEREBİLECEK 6 - 7 EYLÜL BENZERİ OLAYLARIN SONUCU TAHAYYÜL BİLE EDİLEMEYECEK KADAR FECİ OLACAKTIR

7 Eylül 1955 sabahı olayların patlak verdiği yerin göbeğinde hissettiğim dehşet ve utancı aradan geçen 60 yıla rağmen halen üstümden atabilmiş değilim.

6 - 7 Eylül olayları Cumhuriyet tarihinin önemli kırılma noktalarından biri, bir utanç vesilesidir.

Eğer Yassıada duruşmaları bir hukuk skandalı olmamış olsaydı, belki olaylar sırasında işbaşında bulunan iktidarın vandalizmdeki sorumluluğu yüzünden mahkûmiyeti bir teselli olabilirdi.

Bari olayların 60. yılında olanlardan ders çıkarsak derim.

Çıkarılacak büyük ders ise şudur:

Toplumsal gerginlikleri kışkırtarak, halkı “bizler ve onlar” diye bölüp, birbirine karşı hasım cepheler haline sokmaktan yarar uman politikalar ters teper. Kuşkusuz 6 – 7 Eylül olaylarını kışkırtan Menderes iktidarı, hâsıl olan sonuçları ne istiyor, ne de öngörüyordu.

Ama kışkırtılan kitleler, denetimden çıkınca ne olacağı belli olmuyor.

Bundan gerekli dersi çıkaralım ve unutmayalım ki, 60 yıl sonra patlak verebilecek 6 - 7 Eylül benzeri olayların sonucu tahayyül bile edilemeyecek kadar feci olacaktır.

Ali Sirmen

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/361851/6_-_7_Eylul_un_60._yildonumu.html

 

  • ARKA PLANDA 'MİLLİ GÜVENLİK İÇİN AZINLIKLAR SORUNUN KESİN OLARAK HALLİ', 'BÖLGESEL GELİŞMELER' GİBİ 'DERİN' KONULAR OLDUĞU AÇIKTIR. ANCAK KİTLELERİ ŞİDDETE YÖNLENDİREN TARİHİ DİNAMİKLERİ ÇÖZÜMLEMEKLE, SALDIRGANLIĞI MAZUR GÖRMEK ARASINDAKİ ÇİZGİYİ DİKKATLE KORUMAK ZORUNDAYIZ

Ortam ve koşullar ne olursa olsun 6­7 Eylül Olayları, "millî bir galeyanın doğal sonucu" değildir. Gösterilerin vardığı yer ayrımcı şiddet, yıkıcılık (vandallık) ve yağmacılıktır. Bazı kaynaklara göre 4214 ev, 1004 işyeri, 73 kilise, 1 sinagog, 2 manastır, 26 okul ve 5317 bina saldırıya uğradı. Olaylarda 10'dan fazla kişi hayatını kaybetti. Ayrıca en az 40 kişiye tecavüz edildi (D.Güven, 2005, s.34).

İyi ama bir protesto hareketi bir anda nasıl bu noktaya gelmişti? Araştırmalar, olayların anlık bir 'cinnet' sonucunda değil, organize şekilde başla(tıl)dığını işaret ediyor. Ne var ki azmettiriciler ortaya çıkarıl(a)mamış, failler yüzeysel cezalarla salınmıştır. 'Galeyana gelenler' yukarıda örneklemeye çalıştığım kişilerden oluşan kitlelerdi ve olayların içine çekilmişlerdi. Arka planda 'milli güvenlik için azınlıklar sorunun kesin olarak halli', 'bölgesel gelişmeler' gibi 'derin' konular olduğu açıktır. Ancak kitleleri şiddete yönlendiren tarihi dinamikleri çözümlemekle, saldırganlığı mazur görmek arasındaki çizgiyi dikkatle korumak zorundayız.

Tarihteki pek çok kitlesel yıkımın organize hareketler olduğuna dair kanıtları zorlanmadan bulabilirsiniz. Öte yandan olaylarda ilk kıvılcımı komplo hareketleri çaksa da kalabalıkların ateşe koşması için zaten uzun zamandır içten içe kaynıyor olması gerekir. Bu toplumsal ruh hali, 'galeyan'ın adeta ön koşuludur. Günümüzde kitleleri komplolardan uzak tutacak yöntemler içinde denge politikaları ve çok seslilik öne çıkıyor. Çünkü ihmal edilen, dışlanan kesimler eninde sonunda bir güvenlik sorununa dönüşürler. Hal böyleyken çoğulcu sosyal politikaları 'lüks' veya 'riskli' görmemek gerek. Bu hedefler, günümüz Türkiyesi'nde fantastik hayaller gibi görünüyor. Oysa bu yönde ilerlemedikçe 6­7 Eylül gibi olayların farklı kesimlere yönelik olarak 'tekerrür etme' potansiyeli daima var. Keskin kırılmaların var olduğu toplumlar, yıkıcı komplolara açık kalacaklardır. Özellikle de etnik ayrışmanın körüklediği bir çatışmaya her gün kurban veren; yetmezmiş gibi 2 milyon mülteciyi ve yüz binlerce kaçak yabancı işçiyi barındıran ülkeler!

Naci Cem Öncel

http://sosyal.hurriyet.com.tr/Yazar/Naci-Cem-%C3%96ncel_500/6-Eyl%C3%BCl-sabah%C4%B1nda-uyanmak_29998334

 

  • 6/7 EYLÜL’ÜN RUHU SONA ERMEDİ, ERMİYOR Kİ! BUGÜN AZ KONUŞULSA DA RIFAT BALİ’NİN KİTAPLARINDAN ARKA YÜZÜNÜ ÖĞRENDİĞİMİZ YAHUDİLERİ HEDEF ALAN 1934’TEKİ TRAKYA OLAYLARI’NDAN 6/7 EYLÜL’E UZANAN POGROM POTANSİYELİ YAKIN GEÇMİŞTE DE VARDI

6/7 Eylül’ün ruhu sona ermedi, ermiyor ki! Bugün az konuşulsa da Rıfat Bali’nin kitaplarından arka yüzünü öğrendiğimiz Yahudileri hedef alan 1934’teki Trakya Olayları’ndan 6/7 Eylül’e uzanan pogrom potansiyeli yakın geçmişte de vardı. Mesela 90’larda ana akım medyada “Ermeni PKK’liler” haberleri çıktığında Ermeni Patriği Mutafyan 6/7 Eylül gibi bir facia olasılığından korktuğunu söylemişti. Bugün de aynı potansiyel sürüyor. 2010’da Manisa’nın Selendi ilçesindeki Romanlara yönelik “linç girişimleri” ya da -her ne kadar Suriyeli çocuğun ölümü sosyal medyada infial yaratsa da- mültecilere yönelik süregelen “eylem” kılıfındaki saldırılar bize geçmişteki bu pogromları hatırlatmıyor mu? Benim açımdan cevap: Evet...

Serdar Korucu

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kultur-sanat/362373/_6-7_Eylul_ruhu_sona_ermedi_.html

 

  • 6-7 EYLÜL’ÜN DEVLET TARAFINDAN RESMEN KINANMASA DA HEM TOPLUM, HEM DE İKTİDARLAR TARAFINDAN KÖTÜ BİR OLAY OLDUĞU KABUL EDİLİYOR

“Rıfat Bali’nin bununla ilgili çok önemli bir çalışması bulunuyor, kitapta ona referans vererek bazı alıntılara yer verdik. Benim için en ilginç olanlardan biri de, 6-7 Eylül’ü Türklerin Rumlardan daha keskin anlatıyor olmasıydı. 6-7 Eylül’ün zararlarını tazmin etmek için kurulan mali bir komisyonda uzman olarak çalışan Nejat Gülen’in anlattıklarını bir Rum anlatsa, abartıyor dersin. Rumlarsa daha çok isimlerini saklayarak o gece yaşananları anlatabiliyor. Mesela bir Rum tanı, yeni gömülmüş bir kişinin Şişli’deki mezarından çıkarılarak karnına mızrağın ucuna takılmış Türk bayrağı saplandığını adını gizleyerek anlatabiliyor... 6-7 Eylül’ün devlet tarafından resmen kınanmasa da hem toplum, hem de iktidarlar tarafından kötü bir olay olduğu kabul ediliyor.”

“Fotoğrafları gördüğümde yaşadığım en büyük şaşkınlık, kitlenin Rum kiliselerine, mezarlarına yaptığı saldırıların boyutu oldu. Çünkü bu saldırılar, Rum toplumuna açıkça “Ben senin kiliseni, mezarını, geçmişini ve bugününü istemiyorum” anlamına geliyordu. Bu saldırılarla verilmek istenen mesajın insanlar tarafından açıkça görülmesini istiyorum; yaşananlar aniden ortaya çıkan bir infial değildi. 6-7 Eylül, çok büyük bir korku bıraktı arkasında. Öyle ki, Türkiye Ermeni Patriği Mutafyan, 1990’lı yıllarda ‘Ermeni PKK’lı’ haberleri çıktığında, “6-7 Eylül’ün ayak seslerini duyuyoruz” demişti. Veya bazı yetkililerin, şehit cenazeleri sırasında “Buna toplumsal karşılık verilmeli” dendiğinde, akla ilk olarak 6-7 Eylül geliyor.”

Serdar Korucu (Vartan Estukyan)

http://www.agos.com.tr/tr/yazi/12668/kalumenosun-6-7-eylul-arsivi-ilk-kez-turkiyede

 

  • TÜRKİYE’DE GAYRİMÜSLİMLER HİÇBİR ZAMAN VATANDAŞ OLAMADILAR, ÖDEDİKLERİ VERGİLER ONLARA DAİMA ŞİDDET OLARAK GERİ DÖNDÜ

Bırak kınamayı, yukarıda adını ettiğim ırkçılığı, ayrımcılığı, nefret söylemini cezalandıran yasalar hâlâ yok, var olan yetersiz veya uygulanmıyor. Türkiye’de Gayrimüslimler hiçbir zaman vatandaş olamadılar, ödedikleri vergiler onlara daima şiddet olarak geri döndü. Maruz kaldıkları ayrımcılık, bir iki sembolik iyileştirme dışında tüm şiddetiyle devam ediyor. Eskiye oranla tek ama devasa bir farkla: Yüzyıldır maruz kaldıkları ayrımcılık ve şiddet artık dönüp, onlara bu acıları yaşatanlar başta olmak üzere, herkesi vuruyor. Azınlıkların çoğaldığı yer Türkiye.

Cengiz Aktar

http://www.taraf.com.tr/yazarlar/67-eylul-1955/

 

  • 6/7 EYLÜL’ÜN BİLİNMEYEN FOTOĞRAFLARI İLK KEZ TÜRKİYE'DE

http://www.cnnturk.com/kultur-sanat/fotograf/6-7-eylul-un-bilinmeyen-fotograflari-ilk-kez-turkiyede?page=1

 

  • 60’INCI YILINDA 6-7 EYLÜL’ÜN İZİNDE - GÜLİZ ARSLAN - FOTOĞRAFLAR: MURAT ŞAKA

http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hayat/29991505.asp

 

  • ‘RUMLARIN ŞEHİRLERİNE VEDASI ZORLA OLDU’ – CANAN AYDIN

http://www.birgun.net/haber-detay/rumlarin-sehirlerine-vedasi-zorla-oldu-88617.html

 

  • 13 MADDEDE UTANCIN BİNE KATLANDIĞI 6-7 EYLÜL OLAYLARI – DOĞUŞ DAĞDEVİREN

http://listelist.com/6-7-eylul/

 

  • O EYLÜL AZINLIKLARIN İSTANBUL'DAKİ ‘SON' BAHARIYDI…- ALİN OZİNİAN

http://www.zaman.com.tr/yorum_o-eylul-azinliklarin-istanbuldaki-son-bahariydi-_2314896.html

 

  • 60 YIL ÖNCE, 60 YIL SONRA – CELAL ÜSTER

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/361871/60_yil_once__60_yil_sonra.html

 

  • CESEDİN KARNINA SAPLANAN BAYRAK – FOTİ BENLİSOY

http://www.evrensel.net/haber/259993/cesedin-karnina-saplanan-bayrak

 

  • GANİMET LANETİ - C. HAKKI ZARİÇ

http://www.evrensel.net/haber/259992/ganimet-laneti

 

  • 6-7 EYLÜL’ÜN ASIL DARBESİ VATANDAŞLIK FİKRİNEYDİ - LAKİ VİNGAS

http://www.agos.com.tr/tr/yazi/12665/6-7-eylulun-asil-darbesi-vatandaslik-fikrineydi

 

  • ‘GEÇMİŞİN KARA GÜNLERİ’ BUGÜN DE YANIBAŞIMIZDA’ – ANNA MARİA ASLANOĞLU

http://www.agos.com.tr/tr/yazi/12667/gecmisin-kara-gunleri-bugun-de-yanibasimizda

 

  • ‘6-7 EYLÜL OLAYLARI TEDAVİ VE TELAFİ EDİLMELİ' – SAMET ALTINTAŞ

http://www.zaman.com.tr/pazar_6-7-eylul-olaylari-tedavi-ve-telafi-edilmeli_2314839.html

 

  • "ANNEANNEM EVİNİN YIKILIŞINI ALKIŞLAYARAK İZLEDİ" – NİLAY VARDAR

http://m.bianet.org/biamag/toplum/167364-anneannem-evinin-yikilisini-alkislayarak-izledi

 

  • 6-7 EYLÜL OLAYLARI VE JAMES BOND – LEMİ ÖZGEN

http://www.hthayat.com/yazarlar/lemi-ozgen/1031152-6-7-eylul-olaylari-ve-james-bond

 

  • 6-7 EYLÜL 1955 YAĞMASI VE 1964 SÜRGÜNLERİ – AYŞE HÜR

http://www.radikal.com.tr/yazarlar/ayse_hur/6_7_eylul_1955_yagmasi_ve_1964_surgunleri-1428641

 

  • ANILARLA KUZGUNCUK VE 6-7 EYLÜL DEN İKİ FOTOĞRAF.

https://www.facebook.com/groups/575722819142966/permalink/859120294136549

 

  • HATIRLAMAK VE HİÇ UNUTMAMAK...- ÖZGÜR KAYMAK

http://bianet.org/bianet/insan-haklari/167379-hatirlamak-ve-hic-unutmamak

 

  • HELAK OLUYORUZ! – EZGİ BAŞARAN

http://www.radikal.com.tr/yazarlar/ezgi_basaran/dun_rum_onceki_gun_ermeni_bugun_kurt_yarin_alevi_helak_oluyoruz-1429303

 

  • 6-7 EYLÜL 1955 YAĞMASI – FAİK AKÇAY

http://www.taraf.com.tr/her-taraf/6-7-eylul-1955-yagmasi/

 

  • UTANÇ MÜZESİ – ORHAN KEMAL CENGİZ

http://www.bugun.com.tr/utanc-muzesi-yazisi-1819574

 

  • BİR UTANÇLA YAŞAMAK: 6-7 EYLÜL OLAYLARI - KADİR M. ERSOY

https://gaiadergi.com/bir-utancla-yasamak-6-7-eylul-olaylari/

 

Netten okumalar

  • ACI – ALİ MURAT HAMARAT

http://www.yazihaneden.com/2015/09/aci/

 

  • OSMANLI MUSEVİ MUSİKİSİ VE SUFİ BAĞLANTILARI – EDWİN SEROUSSİ

http://sabahulkesi.com/osmanl%C4%B1-musevi-musikisi-ve-sufi-ba%C4%9Flant%C4%B1lar%C4%B1-edwin-seroussi/

 

  • LEON VEİSSİD - 1903 YILINDA KÜÇÜK BİR ÇOCUK OLARAK KONSTANTİNİYE'DEN BERLİN'E GİDER. VEİSSİDLER 1938 SONUNDA BERLİN'DEN AYRILIRLAR. LEON VEİSSİD AİLESİYLE 1941 YILINDA NEW YORK'A VARMADAN ÖNCEKİ İKİ YILI KÜBA’DA GEÇİRİRLER

http://www.annefrank.de/mensch/tr/leon-veissid/biografie/

 

  • LADİNO DİLBİLGİSİ - İLK DERS

https://ladinoogreniyorum.wordpress.com/2015/09/02/ilk-ders/

 

  • "KARMAŞIK BİR ÇATIŞMA PENCERESİNDEN BATI ŞERİA GÖRÜNTÜLERİ" VE BİR MESAJ! – SERHAT İNCİRLİ

http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/1/col/186/art/25692/PageName/KIBRIS_POSTASI

 

Netten seyredin

  • 1492 İSPANYA SÜRGÜNÜ: MÜSLÜMANLAR VE YAHUDİLER

https://www.youtube.com/watch?v=v8hPku2rFR4

 

  • SEFARAD ANNEDEN GAİP HİKÂYELERİ

https://www.youtube.com/watch?v=8hPWoz85Sxg

 

  • SEFARAD ANNEDEN 6-7 EYLÜL

https://www.youtube.com/watch?v=n8dZZy7ZIxk

 

  • 60. YILINDA 6-7 EYLÜL OLAYLARINI RIDVAN AKAR İLE KONUŞUYORUZ

http://medyascope.tv/2015/09/07/60-yilinda-6-7-eylul-olaylarini-ridvan-akar-ile-konusuyoruz/

 

Takılan Tweet’ler

Y. Emre Kocabasoglu ‏@Kocabasoglu  

1986'da bugün Neve Şalom Sinagogu'na yapılan saldırıda, sadece Yahudi oldukları için 22 kişi katledilmişti.

 

Mugayr Xopurzade ‏@mugayr  

6-7 Eylüle dair iyi sayılacak düzeyde bir duyarlılık oluşmuşken, Trakya Yahudi Pogromu pek umursanmıyor neden acaba?

 

Metin Uca ‏@MetinUca  

60 yıl önce küçücük bir provakasyon ile kışkırtılabilenler, Rum, Ermeni ve Musevi yurttaşlarımıza karşı, 6-7 Eylül'de büyük utanç yaşatmıştı

 

Komşu Kapısı ‏@KomsuKapisi  

6-7 Eylül'ü unutma. Türk-Rum-Kürt-Ermeni-Müslüman-Hristiyan-Musevi-Ateist ..... halkları bu ülkenin zenginlikleridir

http://www.dailymotion.com/video/xkxjrk_6-7-eylul-olaylari-ozel-program_tv

 

Hüseyin Çelik ‏@hc_huseyincelik  

2) 6-7 Eylül olayları tarihimize düşmüş kara bir lekedir. Bir derin devlet tezgahı olduğu anlaşılan bu barbarlıktan dolayı özür dilemeliyiz.

 

Metin Uca ‏@MetinUca  

6-7 eylül olayları kadar ürkütücü olan üzerinden 60 yıl geçmesine karşın hala herhangi bir nedenle kolayca kışkırtılabilecek kitleler olması

 

ishak ibrahimzadeh ‏@ishak5723  5 Eyl

6-7 Eylül 1955: 'Azınlık' denilenlerin Kristallnacht'ı. Bugün renkler solmaya devam ederken diğerleri halen etrafta..

 

Selami İnce ‏@selamiince  6 Eyl

Hiçbir Hristiyan, Budist, atesit, Yahudi ülkede Müslüman azınlığın malları böyle yağmalanmadı. 6 Eylül 1955'i unutma.

 

Aykan Erdemir ‏@aykanerdemir  6 Eyl

#67Eylül 1955 pogromunda 71 kilise, 41 okul, 4008 işyeri, 8 gazete, 2100 ev ve de insanlık harap oldu. #BirDahaAsla

 

Rivva ‏@Rivokhay  5 Eyl

14 Eylül'de yılbaşımız Roş Aşana varmış 5776 yılına girecez. Benden herkese resmi tatil, köprüler bedava