Sanatta kısa kısa: Zamanın Tozu

Çukurcuma Depo, 5 Eylül-11 Ekim tarihleri arasında Mehmet Kahraman’ın küratörlüğünde ‘Zamanın Tozu’ sergisine ev sahipliği yapıyor.

Tuna SAYLAĞ Sanat
7 Eylül 2015 Pazartesi

Etkinlik, video, yerleştirme, fotoğraf gibi birçok farklı disiplinden işi bir araya getiriyor. Sergi, Yunanlı yönetmen Theodoros Angelopoulos’un aynı isimli filminden etkilenerek her sınırda bir yol ayrımında bırakıldığımıza dair şiirsel bir dil eşliğinde yapılacak bir yolculuk. ‘Zamanın Tozu’, kollektif yaşam pratiklerinin azalması ile birlikte bireyselleşen yaşam biçimlerinin yoğunluğu, insanları mecburiyetler olmadıkça birbirine temas etme isteğini azaltırken mevcut diyalogların kopmasına da zemin hazırlamasına değiniyor. Katılan sanatçılar: Çınar Eslek, Çağrı Saray, Maik Armstrong, Metehan Özcan, Nermin Er, Sırma Doruk, Uygur Yılmaz ve Uygar Demoğlu. ​www.kulturdepartmani.com

 

Rampa’da Demokratik Lüks: Hüseyin Bahri Alptekin

 2007 yılının sonunda kaybettiğimiz, sanatçı, düşünür, öğretim üyesi, yazar ve küratör Hüseyin Bahri Alptekin’in retrospektif sergisi ‘Demokratik Lüks’, 2 Eylül’de açıldı. Rampa ve M HKA (Güncel Sanat Müzesi, Antwerp) işbirliğiyle düzenlenen sergi, her iki mekânda da 14 Kasım’a dek sürecek. Alptekin’in yeni milenyumdan önceki ve sonraki on yıllarda ürettiği eserleri bir araya getiren bu çok kapsamlı retrospektif, 90'ların başından itibaren ürettiği fotoğraf, heykel, enstalasyon, neon metinler, video ve kolajları bir araya getiriyor.

www.rampaistanbul.com 

 

‘Nerden geldik buraya’ SALT’TA

12 Eylül darbesinden sonra ortaya çıkan toplumsal hareketler ve popüler kültür öğeleri üzerinden Türkiye'nin yakın geçmişini irdeleyen ‘Nerden geldik buraya’ sergisi 3 Eylül'de SALT Beyoğlu ve SALT Galata'da açıldı.

İstanbul’u merkeze alan sergi​de, Türkiye'de 80'ler, reklam filmi, dergi, fotoğraf, video gibi arşiv materyalleri ve sinemadan örneklerle değerlendiri​liyor​​. ​Halil Altındere, Serdar Ateşer, Aslı Çavuşoğlu, Barış Doğrusöz, Ayşe Erkmen, Esra Ersen ve Hale Tenger ​1980’lere dair işleriyle dönemin toplumsal dinamiklerini irdel​iyor​.​ 

Barış Doğrusöz'ün yeni işi ‘Paris Vakti:Harita ve Topraklar’​ ve Serdar Ateşer'in arşivinden bir seçki​​ SALT Beyoğlu'nda, ​Türkiye'de ilk defa gösteriliyor. ​Hale Tenger'in ‘Sandık Odası’ işi ise SALT Galata'nın -1. katında bulunuyor.  Sergi 29 Kasım’a kadar izlenebilir.

www.saltonline.org