ABD’deki Yahudi nüfusunun yeni profili

Pew araştırma kuruluşunun yıllar içinde yayınladığı istatistikleri analiz eden uzmanlar, yakın gelecekte tipik Amerikalı Yahudi vatandaşın dindar, çok çocuklu ve Cumhuriyetçi olacağını belirtiyorlar.

Dünya
4 Eylül 2015 Cuma

Yedioth Aharonot gazetesinden Tali Farkash’ın haberine göre, ABD’de dindar Yahudi cemaatlerinin çok çocuklu olması, diğer laik cemaatlere  göre nüfusunun hızla artması bu konuda en büyük etken.

En son 2013 istatistiklerini değerlendiren uzmanlar, ABD Yahudi cemaatlerinde büyük bir politik görüş kaymasının ortaya çıktığını ifade ediyorlar. Eskiden liberal demokrat görüşlü kanatta büyük bir ağırlık sergileyen tipik Amerikalı Yahudi azınlık olmak üzere.

İstatistikler, nüfusu hızla artan dindar Amerikan Yahudi cemaatlerinin politik görüşünün çoğu zaman Cumhuriyetçi olduğunu ortaya çıkardı.  Elde edilen verilere göre dindar Yahudiler şu anda ABD toplam yetişkin nüfusunun yüzde 10’nu teşkil ediyorlar.

Halihazırda istatistiklerde 5.3 milyon kişi olarak kaydedilen bu toplumun sosyal yaşam kültürleri ise geçmişteki tipik ABD Yahudi’sine  göre çok farklı.

Örneğin laik Yahudi kesimin sadece yüzde 49’u evli iken dindarların yüzde 69’u evli ve nispeten konservatif bir hayat tarzı ile yaşıyor. 

Ortalama 25 yaşında dünya evine giren dindar Yahudiler çok daha genç yetişkin bir nüfusa sahip ve laiklerin  çocuk sahibi olma oranı aile başına 1.7 iken, dindarların 4.1. 

Tüm bu değişmekte olan demografik yapının yakın gelecekte ABD’de gücü ile bilinen Yahudi lobisinin  dünya görüşünü de derinden etkileyeceği tahmin ediliyor.