“Yahudi kültürüne hayran bir Müslümanım”

Amerikan liberal Yahudi örgütü J Street’in ABD Üniversiteleri Öğrenci Birliği Başkanlığına seçilen Pakistanlı Amna Faruki kendisini Yahudi kültürüne hayran bir Müslüman olarak tarif ediyor.

Dünya
3 Eylül 2015 Perşembe

Faruki, Washington’da gerçekleşen J Street’in ulusal yıllık toplantısında ABD’nin dört bir köşesinden gelen delegelere yaptığı konuşmada, “Ben Pakistan asıllı Amerikalı bir Müslümanım” şeklinde konuştu.

Dindar bir ailede yetişen Faruki konuşmasına şöyle devam etti: “Biliyorum,  bir Yahudi öğrenci örgütünün Müslüman başkanıyım, bu birçoğunuz için endişe verici olabilir, sizi anlıyorum. Ancak bu göreve seçilmemin bence gerçek sebebi Washington’daki kardeşlerimi düşündüğüm kadar İsrail ve Filistin’deki kardeşlerimi de önemsememdir.

Ben burada İsrail ve Filistin’de acı çeken tüm insanları önemseyen bir grubu temsil ediyorum.”

İsrail’in 1967 sınırlarına çekilmesini öngören bir barış planına destek verdiğini belirten Faruki, kültürel olarak Yahudi değerlerine hayran olduğunu söylemekten de kaçınmadı. 

Faruki’nin J Street’in ABD Üniversiteleri Öğrenci Birliğine başkan olarak seçilmesi sosyal medyada liberal Yahudi kanadından destek alıp, ABD demokrasinin bir kanıtı olarak nitelenirken, sağcı bazı Yahudi kesimlerden de sert eleştiriler almıştı.