Lübnan’da çöp krizi, halktan yöneticilere: ‘You Stink’/‘Kokuyorsunuz’

Lübnan’da yaklaşık iki aydır çöplerin toplatılmadığı gerekçesiyle başlayan eylemler, ülkenin politik sistemini protesto eden geniş katılımlı protestolara dönüştü.

Dünya
2 Eylül 2015 Çarşamba

Ülkede bir evvelki hafta sonu başlamış olan protesto eylemlerinin ilk haftasında bazı göstericiler polisle çatışmıştı. Hafta sonu gerçekleşen eylemlerde katılımcıların aileleri ile birlikte katıldığı, göstericilerin sayısının arttığı dikkat çekti.

Eylemi düzenleyenlerden Lucien Bourjeily, “Bu politik partilere karşı düzenlenen bir protesto değildir. Bizler halkı suiistimal eden politikacılara karşıyız. Bu eylemler tüm Lübnan halkı içindir” açıklamasını yaptı.

Göstericiler, protestoların kendilerine ümit verdiğini ve geçtiğimiz haftaya göre katılımın büyük ölçüde arttığını dile getirdi.

Politik partilerin bayraklarının bulunmadığı eylemde, katılımcılar ellerinde cesur ve açık mesajlar yazılı pankartlar taşıdılar. Pankartların üzerlerinde yazan sloganlar arasında, meclisteki 128 milletvekiline ithafen yazılmış ‘Ali Baba ve 128 Haramiler’ ve ‘Bazen hiçbir şey yapmamak, yapılabilecek en vahşi şeydir’ gibi cümleler bulunuyordu.

‘Kokuşmuşsunuz’ kampanyası, Lübnan’da şu ana kadar gerçekleşecek en büyük deniz doldurma projesinin durdurulması ve bunun sonucunda Beyrut sokakları ve şehrin çevresinin çöplerle dolması konusunda çıkan krize tepki olarak başlamıştı.

İlk başta küçük boyutta başlayan eylemler, Lübnan halkının büyük çoğunluğunun yozlaşmış bulduğu bazı devlet kurumlarının ve yöneticilerinin devrilmeleri çağrısıyla gittikçe büyümüştü.

Devamlı şekilde elektrik ve su kesintilerine maruz kalan ülkede, ülkeye akın eden bir milyondan fazla Suriyeli mültecinin getirdikleri yük de hissediliyor.