Barenboim, Tahran’da sahne alabilecek mi?

Dünyaca ünlü İsrailli orkestra şefi Daniel Barenboim’in Tahran’da sahne alabileceği açıklandı.

Kültür
27 Ağustos 2015 Perşembe

Almanya’nın müzik ve kültür medya portalları, Barenboim’in, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Tahran ziyareti sırasında Berlin Filarmoni Orkestrası ile birlikte İran’da tarihi bir konser yönetebileceğini duyurdu. Haberler, müzikal direktörü Barenboim olan Berlin Devlet Orkestrası ile İran Kültür ve İslami Kurallar Bakanlığı arasında görüşmelerin bir süredir devam ettiğini belirtti.

Klasik müzik sitesi Slipepd Disc, İran’la yürütülen nükleer müzakereler sonuçlanmadan görüşmelere başlandığını duyurdu. Site, İsrail vatandaşı olan Daniel Barenboim’in İran vizesi alıp alamayacağının henüz netleşmediğini açıkladı. Barenboim’in çoğu zaman Filistinlileri destekleyen söylemleri olmasından ve beş sene önce Filistin vatandaşlığı da almasından dolayı, kendisine özel bir izin verileceği düşünülüyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in İran ziyareti de henüz resmiyet kazanmadı. İran Kültür ve İslami Kurallar Bakanlığı, Müzik Bölümü Başkanı Baharan Cemal ise, Berlin Orkestrası’nın, devrimden sonraki ilk İran konseri için görüşmelerin sürdüğünü açıklarken, Barenboim’in vizesi ile ilgili bir yorum yapmadı.