İngiliz İşçi Partisi başkan adayı Jeremy Corbyn’e ‘antisemit’ suçlaması

İngiliz İşçi Partisi’ne üye Yahudi politikacı Ivan Lewis, partinin yeni başkan adaylarından Jeremy Corbyn’in görüşlerinden ciddi endişe duyduğunu açıkladı

Dünya
19 Ağustos 2015 Çarşamba

Manchester Yahudi Federasyonu eski yöneticilerinden olan, kabinede de bir koltuğu olan Ivan Lewis, diğer parti üyelerini başkan adayı Jeremy Corbyn’e oy vermemeye çağırdı.

Guardian gazetesinin haberine göre Lewis, cuma günü partisinin üyelerine yazdığı mektupta, “Corbyn’in bazı politik görüşleri endişe verici. En azından, İsrail hükümetini yasal yollardan eleştirmek yerine sadece antisemit olmak adına hareket eden insanlara destek olmasıyla dahi kendisinin yargı değerlerinin ve seçimlerinin talihsiz olduğunu söyleyebiliriz,” dedi.

Sosyalist Kampanya Grubu, Nükleer Silahsızlanma Kampanyası ve Uluslararası Af Örgütü ile bağları bulunan Corbyn, geçtiğimiz çarşamba günü de Jewish Chronicle of London adlı Yahudi gazetesi tarafından da soykırım inkârcıları, teröristler ve açıkça antisemit olan bazı kişilerle ilişkide bulunmakla suçlanmıştı. Gazete ayrıca “İşçi Partisi lideri olarak Bay Corbyn’in seçilme ihtimalinin doğuracağı rahatsızlıktan bahsederken İngiltere Yahudi nüfusunun büyük çoğunluğu adına konuştuğumuza eminiz” diye yazdı. Yazı, The Daily Mail adlı başka bir gazetede Corbyn’in 11 Eylül saldırılarının ardında İsrail’in bulunduğunu iddia eden komplo teorilerini desteklediğine dair bir haber çıkmasının ertesi günü kaleme alındı.

Yine Guardian gazetesinin haberine göre, Jewish Chronicle of London’da yayınlanan yazının ardından bir açıklama gönderen Corbyn, Hıristiyan, Yahudi, Hindu, Müslüman veya diğer inançlara sahip, tüm dünya insanlarından geniş bir seçmen topluluğu arasındaki iletişimin sözcülüğünü yapmaktan ve her fırsatta söz almaktan gurur duyduğunu belirtti.