Yoga yaparken uçmaya ne dersiniz?

Yoganın, fiziksel ve zihinsel disiplinleri birleştiren; hem meditatif hem sportif hareket ve uygulamalardan oluşan bir felsefe olduğunu, birçok çeşidinin olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bugün sizleri; hiç yoga yapmaya yaklaşmamış biri olarak, bana bile “acaba mı?” dedirten, bir yoga çeşidi ile tanıştırmak istiyorum: Aerial Yoga!

Sandra FRANKO Yaşam
19 Ağustos 2015 Çarşamba

Aerial yoganın diğer yoga çeşitlerinden en büyük farkı ise yogayı havada(yer çekimsiz alanda) yapabilmek. Yanlış duymadınız! Kelimenin tam anlamıyla ayaklarınızı yerden kesecek, uçuyormuş hissini verecek aerial yoga hakkında en doğru cevapları alabilmek için ise konuyu uzmanından dinlemeye karar verdim.

Aerial yoganın ne olduğunu, nasıl yapıldığını ise; birçok yoga eğitmeninden farklı alanlarda eğitimler görmüş, aerial yoga eğitmeni Cesi Şulam’a sordum.

Önce biraz seni tanıyalım. Medya İletişim ve Psikoloji alanında eğitim görüp, on yıl boyunca film prodüksiyonu, televizyon ve telekomünikasyon alanında çalıştıktan sonra hangi kuvvet seni yoga eğitmeni olmaya itti? Böyle bir kararı vermek zor olmadı mı?

Aslında bu şekilde sorunca, uzun yıllarımı başka bir şeylerle ilgilenerek  geçirmiş, sonra birden karar verip başka bir yola girmişim gibi geliyor kulağa. Oysa çocukluğumda başlayan tinsel yolcuğum boyunca kendimi farklı ve garip hissederdim. On sene evvel ilk yoga matının üzerinde kendimi gerçekten tanımaya ve kabul etmeye başladığımda her şey kendiliğinden oluverdi. Hayatım boyunca her ne yaptıysam çok iyi yapmaya ve başarılı olmaya programlıydım. O nedenle üniversitede okurken  gerçek bir öğrenci, film setinde çalışırken gerçek bir reji, TV sektöründe kurumsal alanda yer alırken de gerçek bir PR’cı olabildim.

Ruh beden sağlığı ve gelişimi alanında yer almaya kararı vermek hiç zor olmadı. Çünkü zaten kendimi bu alanlarda geliştirdiğim her an hayatın daha da anlam kazanmaya başladığını fark ediyordum. Ve tabi sürekli içinde olduğum sistemi de sorgulayan ve bana iyi gelip gelmediğini anlamaya çalışan farkındalığı her daim yüksek biri olmaya çabalıyordum. Şimdiyse öğrendiğim ve bildiğim her şeyi ihtiyacı olan herkese şifa bulmaları için aracı olduğuma inanıyorum.

 

Yoga hayatını nasıl değiştirdi?

Yoga, ruhumun derinliklerinde dağılan parçalarımı bir araya hızlıca toparlayabilmeyi, bedenimi bir mabet gibi görerek ona değer vermeyi ve zihnimin oyunlarına yenik düşmeden onu kontrol altına alabilmeyi öğretti. Böylece her yönde farkındalığım her an biraz daha yükselmeye devam etti ve şimdi birçok şey çok daha net. Elbette kırgınlıklar, hayal kırıklıkları yaşanıyor ancak düşüşler eskisi kadar sert ve darbeli olmuyor.

Yoga, matın üzerinde, bir pozdan diğerine girmek değildir sadece, yoga hayatın farklı bir yansımasıdır. Matın üzerinde gösterilen tüm performans aynı zamanda size hayatla edeceğiniz dansın bir provasını yapmanızı sağlıyor.

 

Aerial yoga ile nasıl tanıştın? Bu alanda eğitmen olmaya nasıl karar verdin?

Yoga çok eski bir kavram ve oluş. Elbette günümüzde yüzler hatta milyonlarca farklı yoga şekli var ve hala da birileri tarafından yeni yoga teknikleri yaratılmaya devam ediyor. Temel yoga eğitimimi aldıktan sonra farklı alanlarda birçok değişik yoga tekniğiyle ilgili de eğitimlere katıldım.

Dediğim gibi birçok yoga şekli var, ancak aslında insan bedeni bir tane. Ve her beden farklı tekniklerle kendini geliştiriyor. Çocukluğumda da hep yerden yükseklerde olmak isterdim. Kapılara tırmanır, kayalıklardan atlar, ağaçların dallarında sallanırdım.

Bu yüzden aerial yoga çok ilgimi çekiyordu. İtalya’da bir kurs açıldığını duyunca, ormanın içindeki bu ‘re-treat’e gitmekten kendimi alıkoyamadım. 50 saatlik sabah akşam uygulamalı ve yine sabah akşam teorik olmak üzere yoğun bir eğitim aldım. Daha sonra da ülkeme döndüğümde evimin tavanını deldirerek yine gece gündüz pratik yapmaya devam ettim. Ters durmak bana o kadar iyi geliyordu ki, neredeyse sabahları hemen yataktan kalkıp, geceleri de yatmadan kendimi asmaya başladım. Bedenimin esnemesine ve zihnimin sakinleşmesini hızlı bir şekilde sağlayan tavan destekli hamaklarla aramda farklı bir bağ olmuştu.

 

Yoganın her formunun fiziksel ve zihinsel olarak bir çok yararı olduğunu neredeyse deneyimlemiş, deneyimlemeye fırsat bulamasak dahi öğrenmiş durumdayız. Peki, aerial yoganın fiziksel ve zihinsel fayda olarak diğer yoga alternatiflerinden farkı nedir?

Yoganın kraliçe ve kral pozları ters duruşlardır. O pozlara girebilmek  ve girdikten sonra da orada aynı pozda  en az 25-30 nefes kalmanız gerekir.

Aerial yoganın  öne çıkan en büyük özelliği omurgaya ve boyun omurlarına hiçbir yük bindirmeden, kolaylıkla ters duruşlara girmenize destek sağlaması. Aynı zamanda kineastetik duyuları harekete geçirerek, zihin beden ve ruh farkındalığınızı geliştirmenizi sağlıyor. Farklı bir perspektifte, hayatınızda hiç girmediğiniz bir poza girerek bilinmeyen ama merak ettiğiniz bir dünyanın da kapılarını aralamış oluyorsunuz.

Özellikle bel ve boyun fıtığı yaşayan kişiler için çok rahatlatıcı bir etkisi var. Disklerin arası açılarak, gerekli tüm sıvıların içeride rahatlıklar dolaşmasını sağlıyor. Ayrıca beden ağırlığınız ile sizin izin verdiğiniz kadar esneme yapmanız, yine izin verdiğiniz kadar kaslarınızı kuvvetlendirmeniz ve en önemlisi bedenin sağ ve sol yanını denge için yapılandırmanız mümkün. Üstelik çok da eğlenceli.

Yani bu ciddi bir iş ama çocuk gibi de keyifle yapılıyor. Üzerine çıkıp da kahkaha atmayanı henüz görmedim.

 

Daha önce hiç yoga yapmamış biri aerial yoga ile yogaya başlayabilir mi? Aerial yoga yapacak kişinin hangi fiziksel ve zihinsel şartlara sahip olması gerekiyor?

Aerial yoga yapmanız için daha evvel yoga yapmış olmanıza gerek yok. Her yaş ve cinsiyetten insan deneyebilir. Sadece yüksek tansiyonu ve göz tansiyonu olan kişilerin ters duruşlarda kalması tavsiye edilmiyor. 

Bir de biraz kendine güven, biraz cesaret istiyor. Ancak bu özellikler kişide yoksa bile sadece geliştirmek ve kendini tanımak için bile aerial yoga yapılabilir.

 

Aerial yogayı yapmaması gereken kişiler var mı?

Belinde disk kayması olanlar, 6 ay süre içerisinde bel veya boyun ameliyatı geçirmiş kişiler, yüksek tansiyon ve göz tansiyonu olan kişiler yapmamalı. Hamileler ise karın üzerinde duruşlar dışındaki pozları uygulayabilir.

 

Aerial yoganın bir yaş sınırı var mı? En erken ve en geç kaç yaşında başlanabilir?

Aslında özellikle yok ancak birbirimizi anlayabilmemiz için 5 yaş üzeri çocuklarla çalışmak daha efektif oluyor.

 

Hayatlarında ilk defa aerial yoga yapan kişiler gözlemleyebildiğin kadarıyla yoga esnasında ve sonrasında neler hissediyorlar?

Çok değişik geliyor. Kendilerini çocuk gibi hissediyorlar. Genellikle hafiflemiş ve rahatlamış oluyorlar. En çok duyduğum cümleler ise “Bundan bir tane evime istiyorum.” ve “Ben daha burada kalmak istiyorum.”

 

Aerial yoga dersi veriyor musun? Seni nerede bulabiliriz?

Ben biraz daha yoga dersi gibi işliyorum. İlk başta ufak bir meditasyon ve nefesle başlayıp daha sonra aerial yogayı nefeslerle senkron bir şekilde götürüyorum.

Uzun süre İstinye'de bir salonda ders verdim. Aynı zamanda evimde de özel olarak ders veriyorum. Eylül ayında Etiler’de açılacak yeni bir stüdyoda başlamayı planlıyorum. Instagram hesabımdan beni takip ederseniz mutlaka haberleri oradan veriyor olacağım.

 

Aerial yoga dersi verirken özellikle dikkat ettiğin şeyler var mı? Hiç düşen öğrencin oldu mu?

Evet, dikkat ettiğim  şeyler tabii var. Hamağı doğru yere koymayınca hareketleri doğru yapmak mümkün olmuyor. Bazen insan söyleneni de tam anlayıp uygulayamayabiliyor, zihnin başka yerlerde gezinmemesi gerekiyor. Çok kolay ama bir yandan da hiç yapılmadığı için dikkat isteyen bir ders.

Çok şükür benim dersimde kimse şimdiye kadar düşmedi. Bunun olmaması içinde her zaman elimden geleni yapmaya devam edeceğim. Ancak kişi kontrollü olduğu sürece, mesafe yerden çok da yüksek olmadığı için alınacak darbe çok da derin olmaz.

 

Nasıl bir program tavsiye edersin? Aerial yoga haftada kaç kere yapılmalı? Bir sınırı var mı ?    

Yoo hayır, hiçbir sınır yok. Tamamen hedefinizle alakalı. Dersten ne beklediğiniz ve ne sürede nasıl etkilerinden faydalanmak istediğinizle ilgili olarak en az bir, en fazla beş ders yapabilirsiniz.

 

Seanslar ne kadar sürüyor?

En sonda bulunan savasana, yani dinlenme ile birlikte 55 dakika sürüyor.

 

Aerial yoga ile zayıflamak mümkün mü?

Aerial yogadan ziyade hamak ile çalışmak çok yönlü.  Amaca yönelik olarak bölgesel fitness dahi çalışabiliriz. Veya kardiyovasküler olarak aktif bir ders yapmak dahi mümkün. Aerial yogaya sadece yoga veya sadece esneme gözüyle bakmak çok dar bir pencereden onu değerlendirmek olur.

 

Gerekli olan ekipmanlar nelerdir? Aerial yoga yapmak isteyen kişiler bu ekipmanları kendi mi temin etmeli?

Ekipman sadece hamağın kendisi ve bir de yoga matı. Onları da ben veya stüdyo zaten tedarik ediyoruz. Elbette, herkesin kendi hamağı olsa çok daha hijyenik ve özel olurdu ancak henüz aerial yoga burada o kadar yaygın olmadığı için kimse kendi hamağını getirmiyor. Almanya ve Amerika’da bu şekilde çalışan stüdyolar olduğunu biliyorum.

 

Instagram’da insana ilham ve enerji veren harika fotoğraflar paylaşıyorsun. İlgilenenler seni nerelerden takip edebilirler?

@ jessiesullam

 

Takip ettiğin eğitmenler, hesaplar var mı? Biraz ilham almak, motivasyon kazanmak için kimleri takip edebiliriz?

@Aerialyoga_girl, @Aerial_yogagirl ve @kamafitness hesaplarını tavsiye edebilirim.

 

Son olarak bir yoga eğitmeni olarak, sağlıklı yaşamak, sağlam kafa ve sağlam bir vücuda sahip olmak için neler yapmamızı tavsiye edersin?

Öncelikle ne olursa olsun bedeninizi sevin ve neyle beslendiğinize dikkat edin derim. Sadece tadı güzel diye içeriye aldığınız gıdalar sizden ayrılırken çok fazla şey götürebiliyor. Sağlık insanın en değerli hazinesi. Hareket etmek, kan dolaşımını hızlandırmak tüm benliğinize canlılık ve hayat getirir.

Unutmayın, beden kendini iyi hissederse ruh da zihin de, karşısına çıkan tüm zorlukların üstesinden engel atlar gibi takılmadan yükseğe atlar ve üstesinden gelir. Böylece başardığınızı görmek, size huzuru ve mutluluğu getirir.