Osmanlı Bankası müze oldu

İstanbul’daki Bankalar Caddesi`ndeki eski genel müdürlük binası Osmanlı Bankası Müzesi olarak şehrin gezilecek ilginç yerleri arasında

Sanat
14 Ağustos 2015 Cuma

Nancy Azarbad

 

Banka   Karaköy’deki meşhur sokağa ismini veren binada 1856 yılında "Ottoman Bank" adıyla kurulduğunda mütevazi bir finansal kuruluş idi.

O yıllarda Osmanlı Bankası  İngiliz sermayesinin tamamen hakim olduğu, bankacılığın  henüz gelişmeye başladığı  İstanbul piyasasında yer edinmeye çalışan bir özel bir bankaydı. Günümüzde Doğuş Grubu'na satılan Osmanlı Bankası yeni kimliğiyle 5 yıl kadar hizmetten sonra 2001 yılında ülkeyi sarsan krizin sonucunda faaliyetine son vererek, Garanti Bankası ile birleşerek tarihe karıştı.

Bugün müze olan bankayı gezmek, kasa dairelerinin içine girmek son derece heyecan veriyor.

  Müze’de Sultan II. Abdülhamit'in hesaplarından, ressam ve arkeolog olan Osman Hamdi beye, tanıdığımız tarihten kişilerin hesapları ile ilgili belgeleri görmek  mümkün.

 1886 yılında, İzmir'in hali vakti yerinde ailelerinden Uşakizadeler'den 21 yaşındaki Halid Ziya Bey, geleceğin meşhur romancısı; Halid Ziya Uşaklıgil, Osmanlı Bankası'nın İzmir şubesinin Türkçe servisinde çalışmaya başlamıştı. 

 Yıllar sonra “Kırk Yıl” adı altında topladığı anılarında yedi yıl süren banka memuriyetine değinen Uşaklıgil bankaya girişini, orada tek Türk olarak çalışmanın verdiği hissi, şubede çalışırken başından geçen bazı olayları anlatmıştı.

Müzeyi gezdikten sonra Salt'ın kütüphanesine uğrayıp arşive göz atabilir ardında restoranında keyifli bir yemek veya kahve eşliğinde dinlenmekten keyifli alabilirsiniz.

Yerli yabancı turistlerin hayranlıkla gezdiği, eşi benzerinin olmadığı bu müze size keyifli bir öğleden sonranızda sevdiklerinizle güzel anlar paylaşmanız için şehirde tatlı bir alternatif niteliğinde.