Filistinlilerden intikam çağrısı

Filistin hükümeti, Duma’da gerçekleşen kundaklama saldırısı sırasında aldığı yaralardan dolayı Saad Devabişe’nin de hayatını kaybetmesinin ardından İsrail’le diplomatik yollardan mücadele edeceğini bildirirken, Hamas şiddet içeren bir intikam çağrısında bulundu

Dünya
12 Ağustos 2015 Çarşamba

31 yaşındaki Saad, geçtiğimiz hafta aşırı sağcı İsrailli teröristler tarafından düzenlendiği iddia edilen saldırıda yatağında yanarak hayatını kaybeden on sekiz aylık Ali Devabişe’nin babasıydı.

Saad’ın cumartesi günü Duma’daki cenazesinde yüz binlerce kişi hazır bulundu. Cenaze töreninden sonra köye giden yol üzerinde lastikler yakarak yolun kapanmasını sağlayan Filistin halkından İsrail askerlerine taşlı saldırılar da gerçekleşti fakat askerler herhangi bir karşılık vermedi.

Filistin hükümeti Yahudi yerleşimcilerden gelen saldırılara karşı uluslararası korunma verilmesi çağrısını yinelerken, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Malki cumartesi günü yaptığı açıklamada, Devabişe ailesine yönelik gerçekleşen hain saldırının cezasız kalmayacağını söyledi. Malki ayrıca, aşırı sağcı İsrail hükümetinin kundaklama olayından tümüyle sorumlu olduğunu ve İsrail’in Yahudi terörüne karşı hiçbir mücadele göstermediğini iddia etti.

Saad Devabişe’nin hayatını kaybetmesinin ardından Hamas da bir açıklama yaparak Saad’ın Hamas’ın bir oğlu olduğunu, kendisinin Arap ve Filistinlere karşı nefretin ve terörün bir kurbanı olduğunu söyledi. Hamas, Batı Şeria’daki adamlarının Saad ve oğlu Ali’nin ölümlerinin intikamlarını almak üzere hazırlandıklarını bildirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Moşe Ya’alon, Saad’ın eşi yirmi yedi yaşındaki Reham ve diğer oğlu dört yaşındaki Ahmed’in de ciddi şekilde yanarak yaralandıkları saldırının sorumlularını adalet önüne getirme sözü verdiklerini tekrarladılar. Olaydan sonra kurulan ve içerisinde pek çok bakanın da bulunduğu güvenlik kabinesi, Yahudi terörüne karşı mücadele amacıyla yeni kanunlar çıkararak güvenlik güçlerinin yetkilerini arttırdı.

Geçtiğimiz hafta yakalanan üç İsrailli Yahudi, gözaltına alınarak sorgulandı. Bu kişilerin Duma saldırıları ile bir ilgileri olup olmadığı açıklanmazken, gözaltına alındıkları sırada bir suçlamada da bulunulmadı.

Netanyahu cumartesi akşamı bir açıklamada bulunarak Saad Devabişe’nin kaybından duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi. Netanyahu, “Geçtiğimiz hafta hastanede aile fertlerini ziyarete gittiğimde, katillerin yakalanmaları için elimdeki her türlü imkânı kullanacağıma ve onların en ağır şekilde yargılanarak cezalandırılacaklarına söz vermiştim. Bunu gerçekleştiriyoruz. Yeni terörle mücadele kanunlarını hızla hayata geçirdik. Terörün hiçbir şekline müsamaha göstermeyeceğiz” dedi.

Muhalefet lideri Siyonist Birliği Başkanı İzak Herzog da, Saad Devabişe’nin terör kurbanı olduğunu ve aileleri yakan, ateş topları fırlatan ve insan öldüren kişilerin hangi dine mensup olurlarsa olsunlar terörist olduklarını belirtti.