Sanatta kısa kısa: D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali start alıyor!

Bu yıl 11. kez düzenlenen D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, 15-19 Ağustos tarihleri arasında Bodrum Kalesi’nde müzikseverlerle buluşuyor.

Tuna SAYLAĞ Sanat
5 Ağustos 2015 Çarşamba

Doğuş grubu tarafından desteklenen ve sanatsal programı Pozitive Live tarafından yapılan festival, dünyanın en saygın orkestralardan Kraliyet Filarmoni Orkestrası ile Rus virtüöz Denis Matsuev’i bir araya getiriyor. Ünlü keman virtüözü Sarah Chang ve tüm zamanların en iyi 50 vokalisti arasında gösterilen Buika da festivalin konukları arasında.

Ayrıca, filmlere yaptığı unutulmaz müziklerle tanınan Eleni Karaindrou, Ender Sakpınar şefliğinde İstanbul Sinfonietta ile sahne alacak. Festival, bir edebiyat-müzik buluşması ile son bulacak. Geçtiğimiz yıl İstanbul Müzik Festivali’nde prömiyeri gerçekleşen ‘Sait Faik’ eseri ile ölümünün 60. yılında yazarımızı anan Fazıl Say, eserini bu kez de Bodrum’da seslendirecek.

www.dmarinfestival.com

‘Summertime’ bitiyor

Hollanda, İngiltere, Amerika, İsveç ve Türkiye’den uluslararası sanatçıları bir araya getiren Summertime sergisini15 Ağustos’a kadar Galerist’te görebilirsiniz. Sergi, çağdaş tüketim toplumunun bir yansıması olarak yaz mevsimini anlatıyor. Güneşten kızgınlaşmış, doymuş renklerle kaplanmış toksik bir bölgede, sevinç dolu bugünün asla bitmediği, ölümün imkânsız olduğu var olmayan bir yeri işaret ediyor. Yapısal olarak yarı soyut ve birleştirici ‘Summertime’, parlak neon bir yalnızlık aracılığı ile birbirini sarmalayan çatışma çizgilerini takip ediyor. Sanatçılar: Rasim Aksan, Petra Cortrıght, Oğuz Karakütük, Alper Aydın, Nicolas Deshayes, Thomas Van Linge, Gabriele Beveridge, Ed Fornieles, Arslan Sükan, Anna Bjerger, İdil İlkin, Ali Emir Tapan, Jeremy Blake, Elif Kahveci, Isabel Yellin, Kadar Brock. 

David Ezra Okonşar’ın son CD’si “Ha’azinu”

Piyanist besteci David Ezra Okonşar’ın bestelediği, yedi bölümden oluşan son CD’si ‘Ha’azinu-The Song of Moses’, müzikseverlerle buluştu. Yüz sayfayı aşkın bir kitapçığın da eşlik ettiği çalışmanın esin kaynağı, Devarim’deki Moshe Rabbenu’nun son konuşmasını içeren Haazinu (Kulak ver!) isimli bölümü. Eser yaklaşık 70 dakika sürüyor. Okonşar, bir tür ‘müzikli meditasyon’ olarak tasarladığı çağdaş dilli bu atonal çalışmasını Yusuf Altıntaş’a ithaf etti. CD kapak resmi, bestecinin İzmir Beth Yisrael Sinagogundaki konserinde, Selim Bonfil tarafından çekildi. Sanatçının albümünü Amazon.com’dan temin edebilirsiniz.

www.okonsar.com 

‘Bundan Sonra’ Mine Sanat’ta

Mine Sanat, Nişantaşı galerisinde genç kuşak sanatçıların çalışmalarını ‘PostHoc II’ başlığı altında 15 Ağustos’a kadar sergilemeye devam ediyor. Latince ‘bundan sonra’ anlamına gelen PostHoc, 30 yılı geride bırakan galerinin, kariyerine yeni başlayan sanatçılara alan yaratmak amacıyla düzenlemeye başladığı sergilerin ikincisi.

Hande Özdilim ve Dolunay May küratörlüğünde hazırlanan, ‘PostHoc II’ sergisinde aralarında Ahu Akka, Ekin Can Bayrakdar, Gülşah Bayraktar, Onur Çetin, Murat Kosif, Serdar Yörük ve Mine Zereyalp gibi isimlerin bulunduğu sanatçıların eserlerini görebilirsiniz.

 

Şeli Benhabib’in ‘Yolculuk’u devam ediyor

Sanatçının ‘Yolculuk Ondört’ başlıklı resim sergisi 12 Ağustos-7 Kasım tarihleri arasında Özel Biosan Polikliniğinde resimseverlerin beğenisine açık kalacak. Şeli Benhabib, yoğun bir duyarlılığı ve dinamizmi içeren tuvallerinde, öncelikle deneyci kimliğiyle dikkati çeker. Genel olarak dışavurumcu bir çizgide gelişen bu deneycilik, sürekli kendini yenileme tutkusundan doğmakta.

Sanatçının sergide, tuval üzerine yağlıboya ve kâğıt üzerine karışık teknik çalışmaları yer alıyor.  www.selisanat.com