Barış gösterisinde Bakana protesto

Likud partili Enerji Bakanı Yuval Steinitz ´ın konuşması protestolarla kesildi.

Dünya
5 Ağustos 2015 Çarşamba

Kudüs’teki eşcinsellerin Onur Yürüyüşü’nde yaşanan bıçaklama ve bir Filistinlinin evinin kundaklanması sonucu bir bebeğin ölümü sonrasında Tel Aviv’de şiddete karşı barış gösterisi düzenlendi. Gösteride bir konuşma yapan, Likud Partisi’nden Enerji Bakanı Yuval Steinitz ise yuhalanarak ve sloganlarla protesto edildi. 

Yakın zamanda İsrail’de yaşanan önemli şiddet olayları sonrasında Tel Aviv’de bir şiddet karşıtı gösteri düzenlendi. Geçtiğimiz hafta LGBT bireylerin katıldığı Onur Yürüyüşü (Gay Pride) sırasında altı kişi aşırı sağcı ultra-Ortodoks biri tarafından bıçaklandı; olayda bir kişi hayatını kaybetti. Yine geçtiğimiz hafta Batı Şeria’daki bir Filistinlinin evine yönelik yapılan kundaklamada bir bebek hayatını kaybetti.

Yaşanan bu olaylar üzerine pazar günü Tel Aviv’de bir barış gösterisi gerçekleşti. Gösteride söz almak isteyen İsrail Altyapı, Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz göstericilerden büyük tepki aldı. 

Likud üyesi ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yakın isimlerden biri olan Steinitz’in konuşması sırasında göstericiler dökülen kanı temsil etmek için ellerine kırmızı boyalı eldivenler giydiler. Steinitz’i yuhalayan göstericiler homofobi ve ırkçılığa şu anki İsrail hükümetinin yol açtığı yönünde sloganlar attılar.

Steinitz konuşmasında LGBT bireylerin de kendi oğulları ve kızları olduğunu, onlara el kaldıranın tüm İsraillilere el kaldırmış sayılacağını belirtti. Steinitz, LGBT bireylere saldıranlara karşı durmak için gösteriye geldiğini, kendisini protesto edenlerin desteğini beklemediğini söyledi.  Bakan son olarak sağcı- solcu, dindar- laik, Yahudi- Arap tüm İsrail vatandaşlarının şiddete ve nefrete dur demek için gösteride olduğunu belirtti.