Portekiz’den Sefarad Yahudilerine vatandaşlık hakkı

Portekiz hükümetinin dünyanın her yerinden Sefarad Yahudilerine vatandaşlık başvurusu hakkı, 27 Şubat 2015 tarihli 30-A/2015 sayılı kararname ile resmiyet kazandı

Ela CENUDİOĞLU Toplum
29 Temmuz 2015 Çarşamba

Portekiz hükümeti, dünyanın her yerinden Sefarad Portekiz Yahudilerine bu kişilerin Portekiz kökenli Sefarad cemaatine bağlarını kanıtlayabildikleri takdirde vatandaşlık verebiliyor. Bu bağ soyadı, ailede konuşulan dil (Ladino) ve doğrudan veya dolaylı nesep yoluyla kanıtlanabiliyor.

Söz konusu kanunun önsözünde bağlayıcı ve kısıtlayıcı olmamak üzere bir soyadı listesi yer alıyor. Portekiz Musevi Cemaati’nden edinilen bilgiye göre başvuru sahibinin bu listede soyadının bulunması zorunlu değil. Dolayısıyla, soyadı listesinde soyadı bulunmasa bile Portekiz kökenli Sefarad cemaatine bağlarını kanıtlayabilenler vatandaşlığa hak kazanabiliyor. Kanunda sayılan belgeler ve bunu destekleyen Sefarad belgesi ve Ketuba gibi diğer belgeler ile birlikte başvuru formu Portekiz’deki Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (Conservatoria dos Registos Centrais) veriliyor.

Portekiz vatandaşlığının alınabilmesi için, başvuru sahibinin dosyasının Portekiz hükûmetine iletilmesinden itibaren ortalama altı aylık bir süreç var. Başvuru sahibinin Portekiz’e gelmesine gerek yok. İstisnai durumlarda, diğer konularda yeterince kanıt olduğuna ikna olunmazsa başvuru sahibinden Portekizce konuştuğunu ispat etmesi için gelmesi istenebiliyor. Portekiz vatandaşlığını alabilmek için orada yaşamak, gayrimenkul almak veya askerlik yapmak gerekmiyor. Her iki ülke de çifte vatandaşlığa izin verdiğinden Portekiz vatandaşlığını aldıktan sonra Türk vatandaşlığından vazgeçmek gerekmiyor. Eşlerden birinin vatandaşlığı kazanmış olması diğer eşin veya çocukların da vatandaşlığı kendiliğinden kazanması için yeterli değil. Dolayısıyla, eş ve çocuklar için ayrı ayrı başvuru yapılması gerekiyor.