Hahamın görevi: Suriye Yahudi kültürünü kurtarmak

Rav Moşe Hadid hayatını bir zamanlar Suriye’de yaşamış Yahudilerin gelenek ve kültürlerini yeniden su yüzüne çıkarmaya adamış.

Dünya
27 Temmuz 2015 Pazartesi

Arjantin’de doğan ve uzun yıllar Suriye’de yaşamış 52 yaşındaki haham Suriye’den getirilen binlerce dokümanı tarayıp derleyerek, şimdiye kadar bir sidur (Yahudi dua kitabı) ve bir çok kitap kaleme aldı.

Halihazırda İsrail’de yaşayan ve Yeşiva’da (Yahudi din okulu) kendine özgü yöntemlerle Yahudi felsefesi dersleri veren, Hadid yazdığı eserlerde, Suriye’de yaşamış din adamlarının Tevrat  yorumlarına yer veriyor, Suriye Yahudilerinin unutulmuş dini şarkılarını gün ışığına çıkarıyor.

Fiziksel varlığı yok olan ancak gelenekleri bugün İsrail ve ABD’de yaşayan Suriye kökenli Yahudiler arasında kısmen de olsa devam eden kültürü kurtarmak için çalışan Haham yaptıkları için şöyle konuşuyor:

“Bu kitaplar çocuklarım ve onlardan sonra gelecek nesiller için. Büyükbabam sadece duvarda eski bir resim olarak kalamaz.  Ne bir tarihçi, ne de bir antropoloğum. Yaptıklarımdan bir kuruş bile kazanmadım. Ben babamı ve atalarımı yazdıklarımla yeniden dünyaya getiriyorum, böylece onlar sonsuza kadar yeni nesillerin dimağlarında yaşayacaklar.”